Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozásokat

Tegnap 744-re nőtt az igazolt magyarországi koronavírus fertőzöttek száma, a négy újabb elhunyttal összesen 38-ra nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. Eddig 67-en gyógyultak meg, és két beteget sikerült levenni a lélegeztetőgépről - közölte a legfrissebb számokat az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A tömeges fertőződés időszakába még nem léptünk át. Nincs arra bizonyíték, hogy az időjárás befolyásolná a vírus terjedését - hangzott el többek között.
Szepesi Anita, 2020. április 6. hétfő, 11:54
Fotó: hirado.hu

Cikkünk folyamatosan frissül....

Vasárnap Budapesten kétszeresére nőtt a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatos rendőrségi intézkedés,a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a magatartási szabályokat  - kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját Kiss Tibor rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa.

Müller Cecília elmondta, a tegnap elhunyt négy idős beteg is krónikus megbetegedésekkel küzdött.  Nagyon reményteljesnek nevezte, hogy két beteget sikerült levenni a lélegeztetőgépről a László kórházban. A tisztifőorvos újra felhívta a figyelmet arra, hogy vigyázzunk a idősekre és tartsuk meg a korlátozásokat.

A fertőzöttek kétharmada Budapesten, vagy Pest megyében él, de az ország minden megyéjében ott van a vírus. Ez azonban még mindig nem a tömeges megbetegedések időszaka.

Az ingyenes parkolás a tömegközlekedés elkerülésének eszköze, nem pedig a korlátozások lazítása - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy folyamatos az egyéni védőeszközök kiszállítása, a kórházak mellett az alapellátásba is megérkezett 522 ezer sebészi szájmaszk.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

 • Nincs rá bizonyíték, hogy az időjárás befolyásolná a vírus terjedését.
 • A WHO magyarországi vezetőjével kapcsolatba hozott hírre, mely szerint Magyarországon már egy hónapja tömegesen terjed a betegség, Müller Cecília azt mondta, folyamatos kapcsolatban vannak, ezért nehéz elhinnie, hogy a WHO magyarországi vezetője bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi valóságot.
 • Nem tartunk még ott, hogy az egész ország területén nagy tömegeben nagy számban forduljon elő a fertőződés.
 • A rendőrség a kirándulóhelyeket is fokozottan ellenőrzi.
 • Az új eljárásrendben a szükséges minimum, hogy a kórházi eseteket tesztelik, de máshol is elvégzik a teszteket, a gyanús estekhez továbbra is a háziorvos hívja ki a tesztet elvégzőket. Ez bőségesen kielégíti a WHO előírásait.
 • Szerdán derül ki, hogy egyes területeken lesz-e szigorítás a korlátozásokban.
 • Aki pozitív volt, otthon gyógyult, 14 nap tünetmentesség után gyógyultnak tekinthető általánosságban. Akinek ezt egészségügyi könyvvel kell igazolni, ott a foglalkozás-egészségügyi orvos dönt az alkalmasságról.
 • A háztartásokban a kidobandó maszkokat, kesztyűket tárolják egy napig duplafalú zsákban, utána már nem fertőz, kidobható a kukába.
 • Magyarországon is van lehetőség a passzív immunizálásra, a gyógyultak vérplazmájának a felhasználására.
 • A szaunázás nem öli meg a szervezetbe került vírust. Közösségi formája tiltott, akinek otthon van szaunája, a jó közérzete érdekében használhatja, de vírusölésre nem alkalmas.
 • Aki fertőzöttként szegi meg a járványügyi előírásokat, bűncselekményt követ el, aki nem fertőzöttként vét a szabályok ellen, szabálysértést követ el.
 • Országszerte 55 mentő végzi a mintavételt.
 • A Pesti úti és zuglói idősotthonokban még tart a járványügyi vizsgálat, találtak újabb pozitív eseteket is.

Több mint 14 ezren vannak hatósági házi karanténban, az elvégzett vizsgálatok száma 22 ezer fölé nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK