Mit tehet, ha karanténba kerül?

Azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik - hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szász Péter, 2020. március 20. péntek, 08:22
Fotó: Getty Images

A házi karantén egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat.  A bejárati ajtóra köteles egy hatósági feliratot ("piros lapot") kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van - olvasható a police.hu-n.

Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A megfigyelés alá helyezett ember a következő szabályokat kell, hogy betartsa:

  • A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el, vendéget nem fogadhat.
  • Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
  • Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
  • Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
  • Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.
  • A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.
  • Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

Aki az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK