Így segíti a moratóriumban a bankokat az MNB

Mától kezdeményezhetik a partnerköri intézmények a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) nagyvállalati hiteleik fedezetként való befogadását jegybanki műveleteik során. Ezzel a bankok jelenleg rendelkezésre álló, fedezetként szabadon elfogadható eszközeinek 7000 milliárd forintos állománya további 2500 milliárd forinttal emelkedik.
Herman Bernadett, 2020. március 23. hétfő, 13:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A koronavírus-járvány következtében kialakult piaci turbulencia enyhítése érdekében az MNB további, a bankközi likviditás megerősítését célzó intézkedést hozott. A jegybank március 17-én döntött a nagyvállalati hitelek fedezetként történő elfogadásáról a jegybanki műveletek során. Ennek részeként az MNB mától fogadja az erre vonatkozó banki kezdeményezéseket.

Fedezetnek számít a teljesítő nagyvállalati hitel

A korábban megjelent közleménynek megfelelően a monetáris politikai partnerkör tagjai a teljesítő nagyvállalati hiteleket ajánlhatják fel fedezetként, a hitel futamidejére és denominációjára való tekintet nélkül. A befogadott hitelek esetében az MNB egységesen 30 százalékos haircutot alkalmaz.

A fedezeti kör bővítése a jelenlegi 7000 milliárd forintról további közel 2500 milliárd forinttal növeli a bankok potenciális likviditásbevonási lehetőségét. A nagyvállalati hitelek elfogadásának részleteit hétfőn vezették át a jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben, a bankok pedig megkapták a fedezetként való zároláshoz szükséges jelzálogszerződést, így a nagyvállalati hitelek fedezetbe adásának lehetősége mától a bankok rendelkezésére áll.

Több lesz a likviditás

A bankközi likviditás és a bankok likviditáskezelési gyakorlatának támogatása érdekében 2020. március 23-án módosulnak a forintlikviditást nyújtó devizaswap eszköz igénybevételének feltételei is az újonnan kötött ügyletek esetében. Az eddig a bankok számára előírt 4 százalékos kezdeti fedezeti kötelezettség megszűnik, aminek következtében az eszközt igénybe vevő bankoknak nem kell előzetesen likviditást elhelyezniük az MNB-nél, a likviditási többlettel szabadon rendelkezhetnek.

Egyúttal változik a napi kiértékelésből adódó fedezeti elszámolás gyakorlata is. Míg a bankok fedezetelhelyezési kötelezettsége továbbra is forintban, az MNB fedezetelhelyezési kötelezettsége ezentúl euróban kerül teljesítésre. A változtatás célja, hogy támogassa a hazai bankok likviditáskezelési gyakorlatát. A forintlikviditást nyújtó FX-swap eszközt érintő változások operatív részleteit a kapcsolódó tájékoztató tartalmazza.

HOZZÁSZÓLÁSOK