Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt 24 óra adatai alapján továbbra is a járvány második hullámának intenzíven felszálló szakaszában vagyunk - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Egy nap alatt 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 63 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett.

Egyre többen kerülnek kórházba, jelenleg 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok arra intenek, hogy a járványügyi éberséget fenn kell tartani. Európa-szerte és az egész világon intenzíven terjed a járvány, emiatt a járványgörbe ellaposítása a legfontosabb cél.

Müller Cecília az egyéni felelősség fontosságára hívta fel a figyelmet. A közösségi rendezvényeken be kell tartani a szigorú szabályokat. Emellett viseljenek maszkot, mossanak kezet és tartsanak távolságot az emberek. Ugyanazokat az intézkedéseket kell betartani, mint az első hullám idején.

Egyre idősebbek a fertőzöttek

A kórházakban mindenki, aki kezelésre szorul, megkapja a szükséges ellátást, az intézményekben intenzíven zajlik a munka - mondta Müller Cecília. Az őszi szünet miatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítás zajlik, az olyan iskolákban, ahol volt fertőzés, a honvédséget is bevetik a fertőtlenítés során. Fontos, hogy az, akinek bármilyen tünete van, ne menjen közösségbe. A kontaktusok számának csökkentése érdekében jó lenne, ha mindenki lemondana az elkerülhető programokról.

Heti bontásban számolva emelkednek az adatok, a múlt héten másfélszer annyi eset volt, mint a megelőző héten, ami dinamikus emelkedést jelent, ezért is fontos az óvatosság.

Egyre magasabb, már 20 százalék fölötti a 40-49 évesek aránya, most már ők a leginkább érintettek, és nem a fiatalok. 65 év fölötti a fertőzöttek 15 százaléka. A krónikus betegek közül kerülnek ki az elhunytak jellemzően, akik általában krónikus betegségekben szenvedtek.

Az esetek körülbelül 20 százaléka budapesti, emellett Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legfertőzöttebb. Megugrott a fertőzések aránya Jász-Nagykun, Veszprém és Zala megyében is. Egyedül Somogy megyében csökkent a fertőzöttek száma a múlt héten. Békés, Tolna és Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya.

Elfogadta tegnap az Országgyűlés a járványügyi törvényekről szóló törvényjavaslatot - mondta Kiss Róbert rendőr-alezredes. A hatósági házi karanténnal kapcsolatos szabályok egyszerűsödnek. A határátlépés során közölni kell a rendőrrel, hol lesz karantébann az illető, akit kötelezni lehet az elektronikus szoftver letöltésére. A karanténszabályok megsértőire 5 ezertől 150 ezer forintos büntetés szabható ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a várandós kismamáknál a fertőzés eddig nem volt hatással a magzatra, a csecsemőt maszkban kell szoptatni, hogy ne kapja el a fertőzést. Anyatejjel a járvány nem terjed. Azt még nem lehet tudni, mikor ér el a járvány a csúcsra, és honnan fordul meg a görbe, ezért nagyon fontos a megelőzés érdekében a szabályok betartása.