Orvosi vizsgálatok: az Emmi elárulta, ki fizeti a kötelező koronavírus-tesztet

Az Emberi Erőforrások Minisztérium az ATV híradójával közölte, hogy közfinanszírozott szolgáltatás esetén a koronavírusvizsgálatot az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák. Tehát, ha valaki nem közfinanszírozott ellátásban végeztetne vizsgálatot, akkor marad a saját finanszírozás vagy a kérdőív. Ez igaz a fogorvosi ellátásra is.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 4. hétfő, 19:11
Fotó: Getty Images

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik.

Az új szabály az, hogy a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Ez leginkább a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozásokat érinti - emlékeztet az ATV híradója, amelynek a Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta, hogy nagyon sok a bizonytalanság. Kárász Anikó a híradónak arról is beszélt, hogy PCR-tesztet kell kérniük a betegtől, tehát negatív PCR-teszt birtokában lehet egy magas kockázatú kezelést elkezdeni. Viszont semmiféle tájékoztatást arról nem kaptak arról, hogy ezt ki, hol, mennyiért fogja elvégezni.

Az ATV Híradó megkérdezte az Emmi-t. A tárca az ATV kérédésére elmondta: a koronavírus-teszt finanszírozása közfinanszírozott szolgáltató esetén az Egészségbiztosítási Alapból történik, a betegnek nem kell fizetni érte.

Fogászati kezelések előtt viszont minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre - tette hozzá a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.05.04 20:02

"Fogászati kezelések előtt viszont minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre"
A címben meg: "kötelező" ?!
Most akkor melyik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html