A parlamenti képviselők négyötödös támogatását nem kapta meg a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatának házszabálytól eltérő eljárásrendje, így kedden nem szavaznak a jogszabályról. A kétharmados többséget viszont megkapta, így a jövő héten fogadhatják el azt a képviselők. A kormány március 11-én hirdette ki a rendkívüli jogrendet, a veszélyhelyzetet, amely 15 napig tartható fent, utána a parlament jóváhagyására van szükség - ezt oldaná meg a törvényjavaslat, amely meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet és a kormány eddig hozott rendeleteit.

A kormány az Alaptörvény alapján bevezette a veszélyhelyzetet 15 napra, a koronavírusos fertőzések számának növekedésével ennek kiterjesztéséről kell most döntenie az országháznak. A minden bizonnyal a jövő héten jóváhagyásra kerülő szabály értelmében a kormány, illetve Orbán Viktor miniszterelnöknek határidő nélkül, rendkívüli hatásköre lesz, amelyeket a koronavírus-válság kezelésére fordít.

Az ellenzéki felszólalások azért támadták a javaslatot, mert nincs benne határidő, ameddig ez a rendkívüli jogállapot elhúzódhat. Az érvek szerint az ellenzék támogatja az intézkedést, csak garanciákat akar, hogy a teljes hatalom nem marad időkorlát nélkül a kormány kezében. (A kormány 2015 ősze óta hosszabbítja félévente a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet" Magyarországon, amely lehetővé tette például azt is, hogy több száz milliárd forintot költsenek el "védekezésre" a nyilvánosság kizárásával - a szerk.)

A kormánypárti válaszok értelmében az országgyűlésnek megvan a lehetősége, hogy bármikor visszavonja a rendkívüli állapotot, amennyiben a járványhelyzet lezárul.