Brüsszelben is szemet szúrt a magyar kormány terve

Az Európai Bizottság alapos figyelemmel kíséri a magyar felhatalmazási törvény tervezetét - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerdán - írja az Eurologus.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 25. szerda, 18:00
Fotó: Getty Images

Az Európai Bizottság tagjai is tárgyaltak szerdai ülésükön a jogszabálytervezetről, ami az elmúlt időszakban komoly aggodalmakat vetett fel  - mondta az Eurologus szerint a bizottság szóvivője.

A magyar parlament jövő hétfőn szavaz ismét a koronavírus-törvényről, mivel hétfőn nem sikerült megszerezni a képviselők négyötödének támogatását a jogszabályhoz, amely határozatlan időre lehetővé tenné a kormány számára, hogy az országgyűlés kiiktatásával, rendeleti úton kormányozzon.

Eközben az Európai Parlamentben is egyre nagyobb viharokat kavar a tervezet - írja a brüsszeli portál. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője például elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja azt a sajtóközleményt, amelyben a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggályait fejezi ki az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) elnöke, Juan Fernando López Aguilar.

Az EP szakbizottságának nevében kedden nyilvánosságra hozott dokumentum elismeri, hogy "a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak." De a felhívja a figyelmet arra is, hogy az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését. Mivel a szakbizottság aggasztónak találja a vészhelyzet kiterjesztését, arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, a felhatalmazási törvény összhangban áll-e az EU alapszerződésének 2. cikkével, amely a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét írja elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.26 07:01

@Borisz110.
A Lajtától nyugatra, ott aztán minden szar. Orbán fényes kalapos királysága mellettük maga mennyország. Nem hagyják megkoronázni Viktorkát nahát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.03.25 22:58

Ez mind szép és jó, de az Európai Bizottság lassan azzal is foglakozhatna, hogy ne essen szét az EU a járvány után. Ezzel kellene foglakozni, mert jelen pillanatban éppen az EU polgárait csak ez foglalkoztatja.

De jó lenne a börtön bizniszről írkálni itt, vagy szopni a bránert éppen Orbán legújabb stadion építésén, de hát az a helyzet, hogy éppen van sokkal fontosabb is. És ez pontosan így van most az EU-ban is. A Lajtától nyugatra meg főleg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.25 19:54

Most akkor megint Deutsch volt a soros akinek védenie kellett a Fidesz becsületét?
Vagy az EP már megint soros kottájából játszik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html