A magyar kormány 2020. március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet. Azóta számos megelőző intézkedést hozott a koronavírus terjedésének elkerülése, valamint a világjárvány okozta gazdasági hatások enyhítésére - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek. A már meghozott intézkedéseket egészítette ki a kérelem benyújtása. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy egészségügyi termékek minél szélesebb körben és lehetőleg közterhek nélkül hozzák be.

A szájmaszkok után, ha az nem az Európai Unióból érkezik, vámot is kell fizetni. A vámtétel 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó (áfa) is terheli a maszkokat. A magyar kormány ezért - több országgal együtt - az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. A bizottság már e héten meghozhatja döntését.

Noha ösztönözték az egészségügyi és védőeszközök fokozott termelését az EU-ban, a termelés jelenlegi szintje és a meglévő készletek valószínűleg nem elégségesek az Európán belüli növekvő kereslet kielégítéséhez.

Ha Brüsszel helyt ad a magyar kormány kérelmének, akkor az EU-n kívülről importált szájmaszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések vám- és áfamentesek lennének. A mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak a veszélyhelyzet elhárításának céljára, a karitatív, illetve az állami szervezetek által behozott, ingyenesen szétosztott eszközök lehetnek köztehermentesek - mondta - mondta Izer Norbert.