Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében eleve ajánlott az óvatosság - távolságtartás a boltokban - csomagolatlan péktermékeknél pedgi sokkal jobban oda kell figyelni.

Hogy pontosan miként kell zsemlét, kakaós csigát és hasonló péksüteményeket vásárolni és eladni, arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői állítottak össze egy összefoglalót. A következőket kell betartani:

  • A bejáratnál érintés nélkül használható, virucid (azaz vírusölő) kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt.
  • A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
  • Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.
  • A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
  • Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók esetleg ráköhögjenek, rátüsszentsenek a péksüteményekre. Erre alkalmasak például plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatokat, tárolók.
  • A csomagolatlan termékek kiszedésére odatett eszközöket - például csipeszeket - a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell megfelelő hatékonyságú - virucid - fertőtlenítő szerrel. Ha a csipeszek (a termékek megfogására kihelyezett eszközök) rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylon zacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
  • A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani.
  • Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlók helyesen szedjék a péksüteményeket. Érdemes ábrákkal bemutatni a higiénikus megoldásokat, valamint helytelen gyakorlatot. Emellett érdemes a hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
  • A dolgozók részére a pékpultoknál vírusölő, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni.
  • Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
  • Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni. Az adott üzlet üzemeltetőjének a felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.A hatóság a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések és higiéniai előírások betartását ellenőrzi, és szükség esetén kötelezést, szankciót alkalmaz.