Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják.

Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor. Az egyhetes betéti eszköz a jegybank likviditásszabályozási eszköztárának elemeként hozzájárulhat a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javításához és támogathatja a bankok egynapos betétállományának csökkenését.

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az egynapos betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

A betéti tendert a jegybank minden héten meghirdeti, az elszámolás a tender napján történik meg. A tendereken elfogadott ajánlatok mennyiségét a jegybank a mindenkori likviditási folyamatok alapján határozza meg.

Az MNB az egyhetes betéti eszközt mindaddig aktívan használja és rendszeresen meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az eszköz paraméterei az MNB honlapján érhetők el.

Az MNB szerdán két másik döntést is hozott, az egyik a nagybankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályozását enyhíti, míg a másik pedig lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.

A forint napközben történelmi mélypontot ért el a főbb devizákkal szemben, a jegybanki bejelentést követően viszont erősödésnek indult.