Koronavírus: a jövő héten sok mindenre fény derül

Több magyar statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a márciusi építőipari termelés adata és a GDP első negyedéves adata - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 10. vasárnap, 14:55
Fotó: Napi.hu

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi ipari termelés részletes adatait. Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 10 százalékkal csökkent. Ebben az időszakban már jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása. Az előző hónaphoz viszonyítva szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 10,4 százalékkal visszaesett.

Csütörtökön jelenik meg az építőipari termelés márciusi statisztikája. Februárban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva a januári 2,5 százalékos csökkenés után. Az épületek építése 1,6 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a januárihoz mérten 6,1 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett. Februárban ipari épületeken, útépítéseken és vasútfelújításokon végeztek nagy értékű munkákat.

Pénteken a bruttó hazai termék (GDP) idei első negyedéves előzetes adatát közli a KSH. A GDP 4,5 százalékkal nőtt 2019 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél egy százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye, az egész 2019-es évben 4,9 százalékkal bővült a GDP - erősítette meg második becslésében a KSH. A növekedést a szolgáltatások és a beruházások támogatták a legerőteljesebben. A GDP negyedik negyedéves bővüléséhez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járultak hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2020.05.10 20:42

Jövő héten valakinek a valakije majd bejelenti, hogy utána lévő héten valaki majd bejelent valamit, ami egy értelmetlen szar lesz, ahogy eddig is történt. Na ez a fityeszes tájékoztatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakcsubakka, 2020.05.10 20:08

A jövő héten semmire nem nem derül fény ! Helyette a ködösítés,a mi majd a megmutattuk,majd én megmutatom,mi vagyunk a legjobbak Európában..etcetera....
Én már azt se hiszem el ,ha a ner ( csak így,kisbetűvel)jó estét kíván vagy kérdez.
Vírusügyben majd hiszek,ha nem rendőr és katonatisztek ,majd ha nem a fűrer halandzsázik,hanem kizárólag szakemberek.
Fokozottan érvényes a hitetlenségem gazdasági ügyekben !
Mert hülye azért nem vagyok ! (Ezt plagizáltam )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html