Koronavírus: már látszik, hol nő tovább a fertőzöttek száma, megérkeztek a friss szennyvízadatok

A 46. heti mérések szerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon pedig emelkedett - ismerteti a friss eredményeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.
Szepesi Anita, 2020. november 16. hétfő, 19:05
Fotó: Getty Images

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, míg több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett.

A változás tendenciája többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is - derül ki a friss adatokból.

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt szolgáltat, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett, a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is - írja az NNK.

Az NNK vizsgálatai megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása - figyelmeztet az NNK.

Mit tegyünk?

  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot!
  • Viseljük maszkot!
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!

HOZZÁSZÓLÁSOK