A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) elsődleges ellátója a középsúlyos és súlyos koronavírus-betegek kezelésének, a járvány kezdete óta 689 igazoltan fertőzött, fekvőbeteget láttak el, több mint kétszer annyit, mint a sorban második ellátó intézményben. A 689 páciens közül százkilencen kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva, gép által - mondta a napilapnak Vályi-Nagy István.

Átlagosan 35-40 napig tart az intenzív osztályos kezelés, a DPC-ben alkalmazott innovatív terápiák hatására lényegesen lerövidül a lélegeztetés ideje. A főigazgató beszélt az úgynevezett citokinvihar állapotáról, amikor az eredetileg légúti megbetegedés átmehet egy olyan fázisba, hogy a többi szerv is károsodik, közte például a vese, így vesefunkció-pótló kezelést is alkalmazni kell. Mivel az idősebbek szervei már elhasználódottabbak, mint a fiataloké, ezért válnak főként ők áldozatául a járványnak, a krónikus betegségekkel pedig tovább csökken a túlélés esélye.

A koronavírus-fertőzésre genetikailag nem mindenki egyformán fogékony, szoros együttélés mellett sem betegszik meg mindenki, a lefolyás súlyosságát is nagyban befolyásolják a genetikai tényezők, amiket most világszerte vizsgálnak - hívta fel a figyelmet Vályi-Nagy István.

Beszélt a terápiás eljárások összehangolásának, frissítésének szükségességéről, mert ezekben van némi változás a járvány első hullámához képest.

A DPC-ben jól működik a tocilizumabterápia, továbbá sejteken belüli jelátviteli rendszert gátló gyógyszereket, és nagy dózisú intravénás immunglobulint, valamint szteroidkezelést is sikerrel alkalmaztak. Rendelkezésükre áll a vérplazma-terápia is, ami még mindig kísérleti eljárásnak számít.

A koronavírus-fertőzés nem olyan, mint egy szimpla tüdőgyulladás. A lélegeztetés, az oxigénterápia nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek komplex szervi károsodásokat okoznak, és amibe végül belehalnak a betegek, egyeseknek pedig hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz - üzente a vírus-szkeptikusoknak Vályi-Nagy István.