Koronavírus: mit kell tudni a laborvizsgálatokról?

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak, függetlenül attól, hogy a potenciális beteg az ország melyik kórházában fekszik - közölte az NNK a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 7. szombat, 11:20
Fotó: Getty Images

A közelményből kiderül, hogy a vizsgálat a minta beérkezésétől számítva néhány órát vesz igénybe. Minden indokolt esetben laborvizsgálatot végeznek - jegyzi meg az NNK.

Az országban ugyan több laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de járványügyi érdekből minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A közleményben hangsúlyozzák, hogy "a laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében."

Ha a háziorvosi kikérdezés vagy kórházi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül - amellett, hogy a beteget kórházba szállítják, és ott elkülönítik -, a laborvizsgálat elrendelése kötelező. Alapvetően légúti mintára van szükség, amelynek a vizsgálata több órát vesz igénybe.

Az NNK a közleményben ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy aki potenciálisan koronavírus-fertőzöttnek érzi magát, az ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon hívja a háziorvost!

A hivatalos adatok alpján jelenleg Magyarországon 5 korovírussal fertőzött személy van, 48 embert helyeztek karanténba és 319 mintavétel történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK