A Magyar Nemzeti Bank lehetővé teszi, hogy a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részt vegyenek a jegybank hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein - jelentette be mai döntéseinek sorában a jegybank.

A döntés célja a nemzetgazdaság működése szempontjából kiemelten fontos piacok, ideértve az állampapírpiac és az ingatlanpiacok támogatása, stabilitásának biztosítása. Mindezzel összhangban az MNB kezdeményezi a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló kormányrendelet módosítását a befektetési alapok hitelfelvételének feltételei vonatkozásában.

A befektetési alapok a jegybanki tendereken a 3, 6 és 12 hónapos futamidőket vehetik igénybe, a hitelt lejárat előtt bármikor visszafizethetik. A banki partnerkörhöz hasonlóan a befektetési alapok is csak megfelelő fedezet biztosítása mellett vehetik igénybe a hiteleszközt. A befektetési alapok közvetlenül, illetve közvetetten, azaz partnerköri hitelintézet közvetítésével is részt vehetnek a rendszeresen meghirdetésre kerülő hiteltendereken.

Az MNB a héten megkezdi az egyeztetéseket a befektetési alapokkal és a partnerköri hitelintézetekkel a befektetési alapok hiteltendereken való közvetlen és közvetett részvételének technikai feltételeiről.

Az MNB szerdán két másik döntést is hozott, az egyik a nagybankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályozását enyhíti, míg a másik pedig, hogy egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött.

A forint napközben történelmi mélypontot ért el a főbb devizákkal szemben, a jegybanki bejelentést követően viszont erősödésnek indult.