Koronavírus: komoly figyelmeztetést kapott a kormány

Szigorító intézkedések meghozatalát javasolja a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amely konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat mind a koronavírus-járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy megújításában, fejlesztő átalakításában - írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 27. kedd, 17:51
Fotó: Getty Images

A MOK hangsúlyozza: a járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett. A nemzetközi trendek alapján a járvány gyors súlyosbodása várható, és a hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat.

Összkormányzati felelősség a járvány megfékezése

A kamara felhívja a figyelmet, hogy az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség.

A MOK "az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében" azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt. A kamara a tömegrendezvények engedélyezése során jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotást, az ilyen rendezvények megtartása esetén pedig a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozását és ellenőrzését tartja szükségesnek.

Tovább korlátoznák a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát. Késedelmesnek tartják a védekezésre, maszkviselésre, távolságtartásra felhívó kormányzati kommunikációt és szükségesnek tartják a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek, idősek védelmét szolgáló felhívásokat és intézkedéseket, így visszaállítanák a bevásárlási idősávokat is.

Magára hagyták a kamarát

A MOK szerint a kormányzat "egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harcban" és összefogást sürget, hogy ezek a csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a személyes védekezés hatékonyságát.

Jelenleg a Covid-betegek ellátására kijelölt intézményekben továbbra is ellátják az ütemezhető ellátásokat is, a MOK ismételten ennek mielőbbi megszüntetését javasolja erőforrásokra és fertőzésveszélyre hivatkozva.

Kérik azt is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók saját döntésük alapján az ellátásból visszaléphessenek, valamint az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését kéri.

Már nem elég a jelenlegi tesztelési kapacitás

Szerintük a jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez, a kormánynak ezért fel kell hívnia a lakosság figyelmét az egyéni prevenció fontosságára és a szociális kontaktok számának csökkentésére.

Azt is javasolják, hogy a kamara és az orvostársadalom számára a kormány tegye hozzáférhetővé a járványügyi védekezést, az átvezényléseket, valamint a források allokációját, a kórházak feladatelosztását meghatározó és a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot.

Durvulhat a helyzet

A kamara szerint mindezek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd - hangsúlyozzák.

A 48 ezer magyar orvos képviseletét ellátó kamara szakmai támogatásáról biztosította közleményében a kormányt, amelyet felszólított, hogy "a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő, szigorító intézkedéseket".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Alabástrom Jakab, 2020.10.28 15:52

Ez a MOK közlemény üres szófosás egyetlen konkrétum nélkül. Ha a MOK még ahhoz is gyáva, hogy a focimeccsek zárt kapuk melletti megrendezését javasolja, és ehelyett a maszkviselésről, vendéglátóhelyek nyitva tartásáról papol, akkor kár volt megszólalnia, mert a testület ezzel csak saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.
Minden laikus, egészségügyi képzettség nélkül is tudja, hogy egetverő ostobaság és a jelenleg létező legnagyobb fertőzési rizikó a közönség előtt rendezett focimeccs.
Szégyellje magát a MOK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2020.10.28 09:36

@sylwol:
"a virus megállitása nincs a tervükben"
Az senkiében sincs, mert nem lehet. Együtt kell vele élni. Ha tetszik, ha nem. Nincs értelme hónapokra lezárni az országot, hogy utána 2 hónapig lehessen élni. élni folyamatosan kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sylwol, 2020.10.27 20:22

Erre a kormányra csak a hülye szinjátékok ,hazugságok jellemzőek, mást nem is tudnak, Cilikével az élen, a virus megállitása nincs a tervükben, és ezek irányitják az országot, inkább veszélybe sodorják, ebből is csak az elöny hatalom pénz ami fontos nekik, látszik a nagy felkészültség Undoritó egy fidesz banda
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html