Magára a döntésre várhatóan szombat délután kerül sor. Orbán Viktor szerint az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, csak felelősen kell viselkedni - olvasható a portálon.

Orbán Viktor szerint azért van szükség Budapesten külön döntésre, mert a legsűrűbben lakott városban újra belobbanhat a járvány, ha nem vagyunk elég fegyelmezettek.

Most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vannak országok, amelyek ilyenkor már örömtüzet gyújtanak, ám itt Magyarországon mi a védekezést nem hagyhatjuk abba - fogalmazott.

Óvodák, iskolák újranyitása

Orbán Viktor a rádióban arról is beszélt, hogy felelős, körültekintő döntést kell hozni az óvodák és iskolák újranyitásáról is, és egyáltalán nem biztos benne, hogy még idén, ebben a tanévben megtörténik ez, noha a Nemzeti Pedagóguskar és az oktatási akciócsoport azt javasolta, hogy tegye lehetővé a kormány azt, hogy egyes településeken az alsó tagozatosoknak júniustól újraindulhasson az iskolai oktatás.

Ipar, gazdaság

Az MTI szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy márciusban az ipari termelés drámaian visszaesett Európában, a turizmus pedig eltűnt. Bár a turizmus is fontos Magyarországon, az ipari termelés messze efölött van. Az ipari teljesítmény az EU egészében 12 százalékkal csökkent, Magyarországon 10 százalékkal.

Úgy vélte, az áprilisi számok borzalmasak lesznek, a május némi reménykedésre adhat okot, júniustól pedig gyors léptekkel visszatérünk a korábbi növekedési pályára.

A miniszterelnök szerint vannak, akik a gazdasági növekedés visszaesését tartják a legnagyobb bajnak, de ő a munkahelyek elvesztését teszi az első helyre. Magyarországnak képesnek kell lennie a járvány által tönkretett munkahelyek helyett újakat létrehozni, ezért a munkahelyteremtés felé fordulnak, szektoroktól függetlenül, ennek érdekében hoztak intézkedéseket.

Emlékeztetett: a közfoglalkoztatásban 100 ezer új embert tudnak felvenni, a honvédség hajlandó fiatalokat fogadni, és bértámogatási rendszert vezettek be, amelynek keretében 5400 vállalat nyújtott be kérelmet, így 72 ezer ember fizetését támogathatja az állam. Július 1-jétől 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, és több tízezer vállalkozónak alig kell közterhet fizetnie a bérek után.