Orbán Viktor: szombaton születhet döntés a budapesti korlátozásokról

Még járványügyi szakemberekkel és tudósokkal egyeztet Orbán Viktor, mielőtt döntés születhetne a budapesti korlátozások feloldásáról - idézi az Index a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjúját.
Szász Péter, 2020. május 15. péntek, 07:52
Fotó: MTI Fotó

Magára a döntésre várhatóan szombat délután kerül sor. Orbán Viktor szerint az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, csak felelősen kell viselkedni - olvasható a portálon.

Orbán Viktor szerint azért van szükség Budapesten külön döntésre, mert a legsűrűbben lakott városban újra belobbanhat a járvány, ha nem vagyunk elég fegyelmezettek.

Most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vannak országok, amelyek ilyenkor már örömtüzet gyújtanak, ám itt Magyarországon mi a védekezést nem hagyhatjuk abba - fogalmazott.

Óvodák, iskolák újranyitása

Orbán Viktor a rádióban arról is beszélt, hogy felelős, körültekintő döntést kell hozni az óvodák és iskolák újranyitásáról is, és egyáltalán nem biztos benne, hogy még idén, ebben a tanévben megtörténik ez, noha a Nemzeti Pedagóguskar és az oktatási akciócsoport azt javasolta, hogy tegye lehetővé a kormány azt, hogy egyes településeken az alsó tagozatosoknak júniustól újraindulhasson az iskolai oktatás.

Ipar, gazdaság

Az MTI szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy márciusban az ipari termelés drámaian visszaesett Európában, a turizmus pedig eltűnt. Bár a turizmus is fontos Magyarországon, az ipari termelés messze efölött van. Az ipari teljesítmény az EU egészében 12 százalékkal csökkent, Magyarországon 10 százalékkal.

Úgy vélte, az áprilisi számok borzalmasak lesznek, a május némi reménykedésre adhat okot, júniustól pedig gyors léptekkel visszatérünk a korábbi növekedési pályára.

A miniszterelnök szerint vannak, akik a gazdasági növekedés visszaesését tartják a legnagyobb bajnak, de ő a munkahelyek elvesztését teszi az első helyre. Magyarországnak képesnek kell lennie a járvány által tönkretett munkahelyek helyett újakat létrehozni, ezért a munkahelyteremtés felé fordulnak, szektoroktól függetlenül, ennek érdekében hoztak intézkedéseket.

Emlékeztetett: a közfoglalkoztatásban 100 ezer új embert tudnak felvenni, a honvédség hajlandó fiatalokat fogadni, és bértámogatási rendszert vezettek be, amelynek keretében 5400 vállalat nyújtott be kérelmet, így 72 ezer ember fizetését támogathatja az állam. Július 1-jétől 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, és több tízezer vállalkozónak alig kell közterhet fizetnie a bérek után.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2020.05.15 09:21

Jajj mi a faszt erőlködik már ez a gyökér? Mindennap be kell jelentenie valamit? Kegyet gyakorol? Nyissunk már aztán
majd meglátjuk mi lesz. Ágyak felszabadítva, lélegeztetőgépek megjavítva, maszkok itt vannak, ner köcsögök támogatva, önkormányzatok lenyúlva, focistának diplomata útlevél kiadva...mi kell még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html