Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, Jakab Ferenc virológus a Pécsit Tudományegyetem Természettudományi karának tudományos dékánhelyettese és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára járta körül az elhúzódó Covid-betegséggel és az oltással kapcsolatos tapasztalatokat, aggodalmakat péntek este a KOVIDŐK, független, tájékoztató csatorna által szervezett FB-live programon.

Az egyórás beszélgetés legfontosabb állításait az alábbiakban foglaltuk össze:

  • Magyarországon százezres nagyságrendű a koronavírus-fertőzés gyógyulása után is maradványtünetekkel, szövődményekkel, post-Coviddal küzdők száma. Ez a jelenség olyan gyakori, hogy sokan már önálló betegségnek tartják. A Kardiológiai Klinikán az ambuláns betegek fele post-covidos tünetektől szenved. Míg a betegség akut szakasza főleg az idősek számára veszélyes, a post-covidosok között rengeteg a fiatal. Kimondható, hogy a Covid-19 nemcsak az idősek, hanem a fiatalok számára is veszélyes betegség.
  • A vakcinák közül az a jó, amelyik elérhető, biztonságos és hatásos. Mindegyik vakcina jobb, mint elkapni a fertőzést, kórházba, majd lélegeztetőgépre kerülni, végül belehalni a betegségbe. A gond nem a vakcinákkal, hanem a kommunikációval van.
  • Aki nem oltatja be magát, az biztosan elkapja fertőzést, ha a jelenlegi trend folytatódik, a járvány másodlagos hatásai hatalmas problémákat generálnak.
  • Egy stabilan beállított krónikus betegség nem jelent kontraindikációt az oltásra.
  • Ha valaki megbetegszik, ne bagatellizálja a betegséget, ha légzési nehézségei vannak, szúr, fáj a háta, forduljon orvoshoz, hogy mielőbb megfelelő kezeléshez jusson. Fontos, hogy pontos diagnózis szülessen arról, hogy mi okozza a tüneteket.
  • A megfelelő mértékű átoltottság elérése a vakcinák érkezésétől és az oltási hajlandóságtól függ.
  • Kulcsfontosságú, hogy ne csak magunk és mások védelmében miatt oltassunk, hanem azért, hogy a vírus minél kevesebbszer tudjon megsokszorozódni. A variánsok ugyanis akkor alakulnak ki, ha a vírus folyamatos mozgásban van és folyamatosan replikálódik, megsokszorozza magát. Ha mindenki kiállna az oltás mellett, a mutációk nem jelentenének gondot.

A teljes beszélgetés itt látható.