Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni karácsonykor. A kormány 8-10 nap múlva hoz erről döntést - olvasható a magyar kormány közösségi oldalán.

Ennél több azonban nem derül ki a bejelentésről.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány szerint elégségesek a jelenlegi intézkedések, a jövő hétig nem lesz újabb szigorítás.

A kormány a járványhelyzet értékelése miatt hetente ülésezik, a szerdai ülésen is áttekintették a járványhelyzetet és a gazdasági helyzetet, arra a döntésre jutottak, hogy az eddigi intézkedések elegendőek. Ez egyben azt jelenti, hogy a jövő szerdai kormányülésig nem lesz szigorítás.

Arra a kérdésre, hogy szigorít-e a kormány karácsonyig, Gulyás azt mondta: Kövér László házelnök pontosan fogalmazott, miszerint nincs szándék a szigorításra, de ha szükséges, enyhíteni és szigorítani is készen állnak. December 10-ig tudnak álláspontot kialakítani a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban - mondta a kancellária első embere csütörtökön.

Majd Orbán Viktor kormányfő péntek reggel arról beszélt, hogy a koronavírus-járványnál egyelőre nem lát biztató jeleket, de a helyzet kezelhetőnek tűnik. Akkor a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a karácsony kapcsán egyelőre nem tudják megmondani, milyen szabályok szerint kell majd élni a karácsonyi ünnepek és újév idején.

Mindezek nyomán logikusnak és nem túl konkrétnak tűnik a szombati két mondat, mivel a másfél hét múlva, december 9-én esedékes kormányülésig még 11 nap van hátra. Ez azt is jelenti, hogy a jövő szerdai, december 2-i kabinetüléstől nem várható érdemi új intézkedés. Ez annak a fényében is valószínű, hogy a szombat reggeli adatok szerint a koronavírus-járvány még nem enyhül, az eddigi legmagasabb napi halálozási adat érkezett, 152 halottal.