Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába ígérte meg három hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a koronavírusos esetekben egyszerűsítik a 100 százalékos táppénz megítélésére vonatkozó jogszabályokat, ezt az ígéretet eddig nem teljesítették - írja a Népszava. A kérdés a pedagógusok megbetegedésével összefüggésben merült fel.

A miniszter azt mondta: minden koronavírussal fertőzött pedagógus esetében abból kell kiindulni, hogy az iskolában kapta el a vírust, ezért egy olyan irányú törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy ne két eljárásban dőljön el, hogy valaki 100 százalékos táppénzt kapjon ilyen esetekben.

A koronavírus-fertőzés miatt táppénzre kényszerülők (nem csak pedagógusok, hanem más ágazatok dolgozói is), jelenleg két részletben kaphatják meg a 100 százalékos táppénzt: első körben megkapják fizetésük 60 százalékát, a fennmaradó 40 százalékot pedig csak azt követően, miután egy hosszú, bürokratikus eljárás eredményeként bebizonyosodik, hogy a vírus a munkahelyükön fertőzte meg őket, vagyis munkahelyi megbetegedésként kell rá tekinteni.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint továbbra is a jelenleg érvényes szabályok szerint járnak el. Ugyanakkor utasították a kormányhivatalokat, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le. A pedagógusokkal kapcsolatban hozzátették: minden oktatási intézményben dolgozó fertőzött pedagógus esetén azt kell feltételezni, hogy a munkavállaló munkavégzés közben fertőződött meg, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül.