Hajnalban rendőri kísérettel megérkezett Magyarországra az első adag vakcina

Az ígéreteknek megfelelően szombaton érkezett meg Magyarországra az első adag koronavírus-vakcina, amivel már el is kezdik oltani az orvosi személyzetet.
Szabó Dániel, 2020. december 26. szombat, 08:32
Fotó: koronavirus.gov.hu

Átlépte a magyar határt az első vakcina-szállítmány. Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina érkezik. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba szállítják a vakcinákat - közölte a koronavírus.gov.hu oldal.

Az előzetes tájékoztatások szerint repülővel érkezett volna az oltóanyag, ahonna a centrumkórház után még aznap négy másik ellátóhelyre -  az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába is visznek belőle.

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni.

A készítmény egy új technológiával készült, úgy nevezett mRNS típusú vakcina, amelyek mechanizmusa, hogy becsapják a sejteket, mert teljes vírus helyett csak egy vírusproteint gyártatnak le velük. Ezért sokkal gyorsabban alakul ki a védekező reakció. További sajátosságuk ezeknek az oltásoknak, hogy a hagyományos vakcináknál erősebb immunválaszt indukálnak. Az mRNS vakcinák előnye az, hogy ezeket könnyű nagy mennyiségben gyártani, mert a folyamat rövidebb, mint a hagyományos vakcinák esetében, néhány hónap szemben az 1-2 évvel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.12.26 08:40

Még szerencse hogy nem a orbán fürkészei vették így az ára is ismert és beszerzési forrás is.
Köszönet az EU- nak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html