Zsiday: Van egyáltalán vírusterve a magyar kormánynak?

Mivel Magyarország felnőtt lakosságának egy része valóban felnőtt, így jó lenne, ha lassan megtudnánk, hogy mi a terv? Van egyáltalán terv? - tette fel a nagy kérdést Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2020. április 20. hétfő, 12:37
Fotó: Getty Images

Sokféle lehetőség van, és nagyon nehezen előrejelezhető, hogy mi fog történni, valójában senki nem tudja. Nekem úgy tűnik, hogy a gazdaság lassú visszanyitása + tesztelés a gazdaságilag-társadalmilag optimális kombináció, de a jelek szerint mi magyarok nem ebbe az irányba megyünk. Lehet érvelni a svéd modell mellett is, különösen ha garantálni tudjuk az idősek/sebezhetőek hatékony elkülönítését (egyelőre ennek ellenkezője látszik) és feltételezzük, hogy valójában a betegség mortalitása alacsonyabb, mint amekkora az a jelenlegi ismereteink szerint.

A magyar megoldás még mindig nem látszik: egyrészt óriási kórházi ágyfelszabadítás van, ami a svéd modellre utal, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök május eleji tetőzésről beszél, de az meg nagyon komoly kontrollt fog igényelni nyáron, ennek meg nincsenek meg az előfeltételei - írta blogján a közgazdász.

Egy dolog biztos: olyan verzió nincs, hogy újranyitjuk a gazdaságot, és semmit nem csinálunk, de mégsem terjed a járvány. Szóval: döntsük el végre, hogy a svéd úton vagy a koreain megyünk? Ha nem tudjuk, mi a járvánnyal a terv, akkor nem tudunk a gazdaságban sem tervezni - írta Zsiday Viktor, aki többféle modellszámítással is előállt.

Alapvetően két eset lehetséges: a kezdeti hullámot visszaverve újraindítjuk a gazdaságot és az életet, eközben folyamatosan figyelve minden új fertőzésre, megpróbáljuk kihúzni, amíg nincs oltás, vagy pedig a svéd modell, azaz elkülönítjük az időseket és a betegeket, a lakosság többi részét pedig csupán óvatosságra kérjük fel. Az első verziónál reménykedhetünk, hogy talán kihúzzuk addig amíg lesz oltás, és csak pár száz embert veszítünk, de cserébe takaréklángon megy a gazdaság sokáig, és könnyen lehet, hogy még több 4-6 hetes teljes lezárásra lesz szükség. A második esetben garantáltnak tűnik pár tízezer halott, de talán a gazdaság jobban viseli, kevesebb a tartós munkanélküli, nem olyan mély az összeomlás - hangzik az prognózis.

Az elsőhöz azonban azt kellene látnunk, hogy a magyar kormány már most képezi azokat a csapatokat, amelyek majd a kapcsolatkeresést végzik, tucatszámra építi ki a gyorstesztelésre alkalmas pontokat - ezt nem látjuk, tehát nem ez a kormány terve.

A második esetben fel kell készíteni az ellátórendszert a hatalmas megterhelésre. Ezt látjuk, de nem ez van kommunikálva, és nem ez történik: kijárási korlátozás van, iskolák bezárva, mindenki otthon kuksol - olvasható a blogon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.20 21:26

Ergo: a gerinctelen fidesznyik irány folytatódik: mindent a sleppnek, a népnek elég annyi, amennyivel nem lázong, és biztosabban szavaz a nerre!

A többi lényegtelen.

Jó, még kell egy kis színház...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.04.20 21:20

@krislaci:
És arra is vannak egyértelmű jelek, hogy a NERtársak ebből anyagilag is nagyon kedvezően jöjjenek ki. Rengetegek költenek a kormányzati és a baráti médiában, sok pénz esik le a NERtársak cégeinek hitelek, támogatások, megbízások formájában.
A sok teszt hiánya erősíti azt a verziót, hogy engednek a nyájimmunitás irányában. Más ésszerű magyarázat nincs arra, hogy találnak egy családban egy fertőzött személyt de a család többi tagját ennek ellenére mégsem tesztelik le. Nem beszélnek róla, hogy az a negyvenpárezer tesztet hány főn végezték el. Szabaddá tett férőhelyek a kórházakban is ebbe az irányba mutatnak amit nem indokol az, hogy május 3-ra várják a tetőzést.
Egy biztos, hogy a rendeleti kormányzás miatt mindenért egy értelműen tudni lehet ki a felelős. Itt mellébeszélésnek helye nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2020.04.20 14:17

Az ismert elemző írásából kitűnik, hogy a járvánnyal kapcsolatban a sötét diktátornak az egészségügy és a gazdaság
további működtetésére semmilyen koherens terve nincs. Csak ötletel, és arról is folyamatosan hazudik.
Csak politikai terve van: szeretne a járványból minél később, és a politikai PR serege bevetésével, a tényeket is meghazudtolva nemzetmentő hősként kijönni, ezzel bebiztosítva a 2022-es választási győzelmét. Ez mindennél fontosabb, mert egy vereség esetén rögtön felrémlik egy számonkérés nyomasztó rémképe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html