A válaszadók augusztushoz képest kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, két hónapos javulás után. Ennek oka többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei, noha csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei ezzel ellentétben enyhe szűkülésre utalnak - adta hírül a adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A bmi-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a teljes mutató alacsonyabb értékében.

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi egymás után harmadik alkalommal. Az új rendelések mutatója is csökkent, de 50 pont fölött maradt.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50 pont alatt volt. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe kéthavi bővülés után első alkalommal szűkült, enyhe ütemben. A foglalkoztatottsági mutató az augusztus javulás után szeptemberben csökkenésre utal.

A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradt harmadik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme viszonylag gyenge.

A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont fölött maradva árnövekedést jelez a MLBKT válaszadói szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően második hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb szeptemberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazítás nyomán az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öthavi bővülést követően, ennek lett most vége harmadik hónapja. Az exportindexnél némileg eltérő a folyamat: a e mutató is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja.

Szeptemberben aceton, acél, acéltekercs, alapanyagok, fuvarozás, fűszerek, méteráru, papíralapanyag, propilén, sárga réz, töltet és vegyszer kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumhegesztő huzalból, fémekből, gyümölcsből, speciális csapágyakból, vasanyagból és vegyszerből. Jelentősebb árcsökkenésről acéllemez, csirke, festék, fémlemez, kvarchomok és sertés esetében számoltak be.