A beszerzési menedzserindex (bmi szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,9 pont lett. Ez a korábbi januárokkal összevetve felülmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,8 pont), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2 pont). A 2021 január mutató nagyobb a decemberi (51,6 pont) értéknél, és a hetedik legmagasabb januári érték.

A felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek decemberhez képest, ennek mértéke öt esetben érte el az 5 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Az összetétel továbbra is kettős: a termelési és rendelési alindexek értékei továbbra is bővülést jeleznek, a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei újból 50 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A szállítási átfutási idő értéke azonban még mindig rendkívül alacsonyan maradt.

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hetedik alkalommal.

Az új rendelések mutatója nőtt, és 50 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértek magasabb decemberi értéket.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem mérséklődött. Az index értéke 2020-ban majdnem végig erősen 50 pont alatt volt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, erősebb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári.

A foglalkoztatottsági mutató - decembertől eltérően - januárban növekedésre utal. Az értéke átlag feletti, valamint a harmadik legnagyobb januári.

A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50 pont fölött maradva árnövekedést jelez az MLBKT válaszadói szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a kilencedik legnagyobb januári.

A külpiaci mutatók közül az importé nőtt decemberhez képest, és 50 pont fölé került. Az exportnál a hasonló folyamatról lehet beszélni.

E hónapban acél alapanyagok, acéltermékek, betonacél, fém termékek, huzal, kerék alapanyag, sárgaréz és vasérc kapcsán jeleztek a beszerzési vezetők jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, betonacélból, bútorszelvényből, csavarból, egyszer használatos gumikesztyűből, exkluzív termékekből, félkész termékekből, fém alapanyagból, jelzáróból, lemezből, munkalapból, speciális elektronikai eszközökből, üvegalapanyagból, vas alapanyagokból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről a papír alapanyag esetében számoltak be.