Idén áprilisban az éves összevetésben számított infláció 2,4 százalék volt, míg a maginfláció 4,3 százalékon alakult. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,8 százalék lett. Márciushoz képest az infláció 1,5 százalékponttal csökkent, míg a maginfláció nem változott. Az infláció csökkenését az üzemanyagárak érdemi - előző év azonos időszakához képest 22,7 százalékos - mérséklődése magyarázta - állapította meg gyorselemzésében az MNB.

Többet kell adni az autókért

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) kis mértékben csökkentek az előző hónaphoz képest . 2020 áprilisában a költségváltozásokra érzékeny - elsősorban az üzemanyag - termékek áralakulása az infláció csökkenése irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott.

Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest kis mértékben emelkedett, ugyanakkor változatlanul 1 százalék alatti árindex volt megfigyelhető . A termékkörön belül a tartós iparcikkek inflációjának emelkedéséhez főként az új személygépkocsik árainak növekedése járult hozzá. A nem tartós iparcikkek inflációja a volatilis árazású repülőjegyárak jelentős emelkedése ellenére márciushoz képest lényegében nem változott.

Áprilisban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal voltak magasabbak. A korábbi éveknél alacsonyabb havi árdinamika a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Összességében a piaci szolgáltatások inflációja mérséklődött márciushoz képest.

Drágulás tejfronton

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai tovább emelkedtek az előző hónaphoz képest, amit elsősorban a tej és a tejtermékek magasabb árdinamikája magyarázott.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai érdemben nőttek, mely leginkább a sertéshús, illetve a friss zöldségek és gyümölcsök árnövekedéséhez kapcsolódott.

A szabályozott termékek árai márciushoz képest 1,1 százalékkal csökkentek, melyet a koronavírus-járvány miatt bevezetett ingyenes parkolás hatása okozott.

Az üzemanyagárak a világpiaci olajárak elmúlt időszaki jelentős esésével összhangban 16,4 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az éves index csökkenéséhez (-22,7 százalék) a tavaly évi áremelkedés bázishatása is hozzájárult.

Mire számítanak?

A lakosság inflációs várakozásai nagy volatilitás mellett az elmúlt időszakban emelkedtek - olvasható az elemzésben. Az erre vonatkozó grafikon szerint az inflációs várakozásra vonatkozó toleranciasáv felső széle az előző hónapok 5-6 százalék körüli értékével szemben 2020 tavaszán hirtelen 9 százalék környékére ugrott, majd utána visszaállt a 6 százalék körüli értékekre, míg az alsó sáv stabilan 2 százalék körül jár.

Inflációs mutatók áprilisban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%)1,1Egyéb tételek (súlya 65,2%)1,3
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%)1,7Egyéb tételek (súlya 42,3%)0,7
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%)2,6Egyéb tételek (súlya 29,4%-0,2
Forrás: MNB