Hol vannak a munkanélküliek?

Csak 2020 áprilisában mintegy 73 ezer fő veszítette el állását, közülük 54 ezer fő gazdaságilag inaktívvá és 19 ezer fő munkanélkülivé vált - közölte a KSH.
Domokos László, 2020. május 27. szerda, 09:00
Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra sem teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban ugyan a korábbinál markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg - magyarázta a számokat statisztikai hivatal.

A szerdai bejelentés szerint idén február-áprilisban a munkanélküliek átlagos létszáma 174 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket, esetükben a mutató értéke lényegében stagnált, miközben a nőknél növekedett.

Csak 2020 áprilisában mintegy 73 ezer fő veszítette el állását, közülük 54 ezer fő gazdaságilag inaktívvá és 19 ezer fő munkanélkülivé vált.

Az idei negyedik hónapban a munkanélküliek átlagos létszáma 187 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 19 ezer fővel, a 2019. áprilisihoz képest pedig 29 ezer fővel nőtt. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,5 százalékponttal, egy év alatt 0,7 százalékponttal emelkedett.

A felvétel havi almintája lehetővé teszi, hogy a koronavírus-járvány következtében jelentkező elmozdulásokat havi szinten megmutassa, jóllehet a többinél alacsonyabb pontosság mellett - tette hozzá a KSH.

Az állástalanokká válók száma az előző hónaphoz képest jelentősen, mintegy 73 ezer fővel növekedett. Ugyanakkor a nemzetközi összehasonlításra is hivatott, ILO-definíciók szerinti számbavétel miatt túlnyomó részük nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát növelte. (Az előbbiekét 19 ezer, az utóbbiakét 54 ezer fővel.) A munkahelyüket elvesztett személyek többsége ugyanis - elsősorban a személyes kapcsolatok korlátozása miatt - nem keresett aktívan munkát és/vagy nem tudott volna 2 héten belül munkába állni.

A nemzetközi meghatározás (ILO-definíció) szerint munkanélküli az, akinek a) nincs munkája, b) az elmúlt 4 hétben aktívan keresett munkát, és c) ha találna, 2 héten belül munkába is tudna állni.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 26,5 százalékkal, 331 ezer főre nőtt. Az NFSZ adatai szerint áprilisban 178 400 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 61,8 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 46,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Így a KSH számításai alapján 2020. február-áprilisban az egy évvel korábbihoz képest:

  • A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 92 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 83 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4 százalékra emelkedett.
  • A 15-24 éves munkanélküliek száma 35 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,2 százalék volt. A munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek amunkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,5 százalékra nőtt, az 55-74 évesek munkanélküliségi rátája gyakorlatilag nem változott, 2,1 százalék volt.
  • A munkanélküliség átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 25,7 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottsági mutatók csak kissé romlottak. A KSH szerint 2020. február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer fő, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,2 százalék volt. Mindkét nem esetében csökkenés történt.

2020. áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 73 ezer fővel kevesebb, míg a 15-64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 1,1 százalékponttal, 68,1 százalékra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.27 11:33

Hol lenne? Benne az éterben, mert egyrészt a hivatalok körülményesek, másrészt aki nem kap pénzt, mi a francnak regisztráljon?
Tényleg, az önkormányzatok mikor lesznek hajlandóak ügyfelezni?
Mert elhiszem, hogy jó az nekik, hogy nem nyitnak ki, de már nem látom értelmét annak, hogy fizessük őket a hávájozásért.
A melós akkor is járt melózni, amikor még veszélyes volt a helyzet.
Napi országos 15-20 fő új betegnél, miért nem működnek rendesen a hivatalok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html