Aki elveszíti az állását, az három hónapig munkanélküli segélyt kap. Ha ez lejár, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Keresztes László (LMP) kérdésére válaszolva a Parlamentben az Index beszámolója szerint. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a kormányfőtől: számíthatnak-e a magyar emberek arra, hogy a kormány meghosszabbítja az álláskeresési járadékot (ezek szerint nem - a szerk), és megnöveli annak összegét (erre is minden jel szerint nem a válasz - a szerk.).

Keresztes válaszában azt mondta, nagyon bízik benne, hogy így lesz, de feltette a kérdést: mi történik akkor, ha nem így lesz? Az LMP-s képviselő azt is kérte Orbántól, hogy a kormány állítsa le a nagyberuházásokat. A kormányfő szerint a nagyberuházásokkal kapcsolatos észrevétel is egy olyan felvetés, ami többet érdemelne, mint egy viszontválasz. "Meggyőződésem, hogy ha valamikor, akkor most kell megvalósítani a stratégiai beruházásokat. Nem lemondani, hanem gyorsítani kellene azokat" - mondta a politikus.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdésre pedig ezt válaszolta Orbán: Nincsen B forgatókönyvünk munkahelyteremtésre; A forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani. Ezután megismételte: aki a piacról nem kap majd munkát, az kap az államtól.

Egy másik kérdésre (Kocsis-Cake Olivio - Párbeszéd) Orbán elismételte: aki elveszti a munkáját, az három hónapon keresztül álláskeresési támogatást kap. Amikor eltelik a három hónap, akkor munkát fog kapni, vagy a piactól, vagy az államtól.

Lesz mindenkinek munkája, higgye el

- mondta a miniszterelnök.

Mesterházy Attila (MSZP) kérdése pedig azt mondta a kormányfő: a válság lehetőséget is adott és számos, korábban lezártnak hitt kérdés nyílt újra. A kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy az ellenzéki párttal egyeztessen, és érdemi párbeszédet folytasson a magyar gazdaságpolitika jövőjéről"- tette hozzá Orbán.

Mesterházy erre válaszul azt mondta, hogy komplex újragondolásra lesz szükség, ami érinti az egészségügyet, a szociális szférát is. Létre kellene hozni egy jövőbizottságot vagy valami hasonlót, ami húsz-harminc éves távlatban, a kockázatokat is elemezve juthatna konszenzusra - mondta az ellenzéki politikus.

A kormányfő viszontválaszában közölte: ezt a javaslatot szívesen elfogadja. "Még nem tudjuk, hogy ez a valami micsoda, de ártani nem fog. A fociban nem az a fontos, hogy oda kell futni, ahol a labda van, hanem ahol a labda lesz" - fogalmazott Orbán Viktor.