A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) áprilisi német gazdasági hangulatindexe 77,7 ponttal 28,2 pontra emelkedett a nyolcéves mélypontnak számító előző havi mínusz 49,5 ponthoz képest. Elemzők mínusz 42,3 pontot vártak áprilisra.

A mutató március-áprilisi növekedésének a mértéke a legnagyobb lett a felmérések 1991 decemberi kezdete óta. Azt követően, hogy a február-márciusi esés szintén a legnagyobb volt - írta az MTI.

Az aktuális helyzet megítélése lényegesen romlott ugyan a gazdasági szereplők körében, de mivel "már látják a fényt az alagút végén" az összesített mutató értéke javulhatott az előző havihoz képest. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők ugyanis a harmadik negyedévben már a növekedés megindulását várják, bár a gazdasági teljesítmény véleményük szerint csak 2022 után érheti el újra a járványkrízis előtti szintet.

Az aktuális németországi üzleti kondíciók megítélése azonban jelentősen romlott körükben: a mutató értéke márciushoz képest 48,4 ponttal mínusz 91,5 pontra esett.

A németországi hangulatindexek jelenlegi állása a 2009 áprilisában és májusában, a gazdasági és pénzügyi válság idején bekövetkezetthez hasonló általános helyzetet tükröz a ZEW szakértőinek a konklúziója szerint.

Hasonlóképpen alakult a gazdasági hangulat az euróövezetben is a ZEW felmérése alapján. A hangulatindex az előző havi mínusz 49,5 pontról 74,7 ponttal 25,2 pontra emelkedett áprilisra vonatkozóan. Az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő mutató itt is romlott, 45,4 ponttal mínusz 93,9 pontra esett.