PM: jöhetnek még újabb különadók

Egyelőre tarthatónak tűnik a 3 százalékos áht-hiány, de ha a meghozott intézkedések nem érik el a kellő hatást, akkor szükséges lehet a deficitet elengedni - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2020. április 17. péntek, 14:11
Fotó: Napi.hu - Marton Szilvia Képünk illusztráció.

Gazdasági alapkérdéssé vált a járványhelyzet minél gyorsabb megoldása - jelentette ki Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban.

Most dolgozzák ki a gazdasági döntések részleteit. Úgy látja, hogy legalább másfél év kell majd a gazdasági folyamatok újraépüléséhez.

A kabinet többféle szcenárióban gondolkodik, ezek között szerepel az is, hogy a jelenlegi korlátozások az év végéig is eltarthatnak. Egyelőre azonban tarthatónak tűnik a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány, de ha másik helyet áll elő - például a meghozott intézkedések nem érik el a kellő hatást -, akkor szükséges lehet a hiánycélt felülvizsgálni és a deficitet elengedni.

Az, hogy milyen szcenáriókban gondolkodunk, az április végén az EU-nak megküldendő konvergenciajelentés ad majd pontosabb képet

- mondta Gion Gábor.

Az államtitkár szerint megközelítés az, hogy nem kapkodva öntik rá a pénzt a gazdaságra, hanem valami fiskális fegyelmet még a még a rossz időben is igyekeznek megtartani.

Szavai szerint egyelőre nincs napirenden, hogy a kiskereskedelem és a bankszektor után újabb ágazatokra vessenek ki különadót, de ez is annak függvénye, hogy miként zajlik majd a gazdaság újraindítása. Érdemes azokat a szektorokat megvizsgálni, amelyek a többiekhez képest jobban profitálnak, vagy pedig az egyéb szektorok túlnyomó többségénél jelenleg jóval alacsonyabb veszteséget szenvednek el - tette hozzá a PM államtitkára.

A különadók valószínűleg bennmaradnak a rendszerben

- jelentette ki az államtitkár. Mivel a mostani teher adott évben esedékes szintű leírásának módjáról a mindenkori adótörvény rendelkezik majd, így egy-egy adó kulcsairól vagy épp a különadó kivezetéséről (és a leírási lehetőség átcsoportosításáról) az aktuális gazdasági-költségvetési folyamatok alapján dönt majd a kormány.

A kormány által elrendelt, az év végéig tartó a fizetési moratóriumnál nincsenek a kabinetnek a kihasználtság kapcsán célszámai. Az pedig, hogy immár százezrek jelzeték a bankoknál, hogy tovább fizetnék a részleteket Gion szerint azt bizonyítja, hogy a válságnak egy ereje teljében lévő gazdasággal, jó finanszírozási pozícióban lévő háztartási szektorral vágunk neki.

Az MNB után a kormány is dolgozik a kamat- és garanciadíj-támogatással járó hitelcsomagján, hamarosan publikálják annak részleteit. A bankok régi kérése, miszerint a kabinet törölje el végre a tranzakciós illetéket, a PM államtitkára csupán azt a kitérő választ adta, hogy "minden ötletet, javaslatot megfontolunk".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.17 19:14

A gazdagokra és nagy jövedelműekre miért nem vetnek ki különadót?

A focisták miért nem fizetnek jövedelemadót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.17 17:43

@na4:

". Talán nem kellene ekkora, bürokratikus, pazarló és méregdrága állam apparátust fenntartani tintanyalók óriási siserehadával "


szavazóhad? mit gondolsz ki a szavazóbázis a cigó kokszosnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2020.04.17 14:31

@na4: " Talán nem kellene ekkora, bürokratikus, pazarló és méregdrága állam apparátust fenntartani tintanyalók óriási siserehadával, amit mind a reál gazdaságnak kell eltartania."

A sok tehetségtelen, de kormányhű mameluk rokonságát el kell tartani:))
Ergo nem lesz létszám leépítés.

A stadion az magánszorgalmi feladat:)))
Ha a csutinak a mélytengeri búvárkodás lenne a mániája ehhez igazodnának a hívek.

Ami a kassza hiányát illeti: a bankoktól beszedett különadó a lecsökkenő Tao támogatások kiváltására kell a jelek szerint. A foci ugyan olyan orbániában, mint Indiában az utcán kószáló tehén....Szent és sérthetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.17 14:24

Csak egy ostoba politikus gondolhatja azt, hogy ha kifosztják a gazdaságot, annak semmilyen káros következménye nem lesz. Talán nem kellene ekkora, bürokratikus, pazarló és méregdrága állam apparátust fenntartani tintanyalók óriási siserehadával, amit mind a reál gazdaságnak kell eltartania. Talán nem kellett volna őrült pénzeket elqurni stadionokra, presztízs sport rendezvényekre, gagyi magyar futballra. Ezek most mind fájdalmasan hiányoznak a kasszából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html