Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gazdasági alapkérdéssé vált a járványhelyzet minél gyorsabb megoldása - jelentette ki Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban.

Most dolgozzák ki a gazdasági döntések részleteit. Úgy látja, hogy legalább másfél év kell majd a gazdasági folyamatok újraépüléséhez.

A kabinet többféle szcenárióban gondolkodik, ezek között szerepel az is, hogy a jelenlegi korlátozások az év végéig is eltarthatnak. Egyelőre azonban tarthatónak tűnik a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány, de ha másik helyet áll elő - például a meghozott intézkedések nem érik el a kellő hatást -, akkor szükséges lehet a hiánycélt felülvizsgálni és a deficitet elengedni.

Az, hogy milyen szcenáriókban gondolkodunk, az április végén az EU-nak megküldendő konvergenciajelentés ad majd pontosabb képet

- mondta Gion Gábor.

Az államtitkár szerint megközelítés az, hogy nem kapkodva öntik rá a pénzt a gazdaságra, hanem valami fiskális fegyelmet még a még a rossz időben is igyekeznek megtartani.

Szavai szerint egyelőre nincs napirenden, hogy a kiskereskedelem és a bankszektor után újabb ágazatokra vessenek ki különadót, de ez is annak függvénye, hogy miként zajlik majd a gazdaság újraindítása. Érdemes azokat a szektorokat megvizsgálni, amelyek a többiekhez képest jobban profitálnak, vagy pedig az egyéb szektorok túlnyomó többségénél jelenleg jóval alacsonyabb veszteséget szenvednek el - tette hozzá a PM államtitkára.

A különadók valószínűleg bennmaradnak a rendszerben

- jelentette ki az államtitkár. Mivel a mostani teher adott évben esedékes szintű leírásának módjáról a mindenkori adótörvény rendelkezik majd, így egy-egy adó kulcsairól vagy épp a különadó kivezetéséről (és a leírási lehetőség átcsoportosításáról) az aktuális gazdasági-költségvetési folyamatok alapján dönt majd a kormány.

A kormány által elrendelt, az év végéig tartó a fizetési moratóriumnál nincsenek a kabinetnek a kihasználtság kapcsán célszámai. Az pedig, hogy immár százezrek jelzeték a bankoknál, hogy tovább fizetnék a részleteket Gion szerint azt bizonyítja, hogy a válságnak egy ereje teljében lévő gazdasággal, jó finanszírozási pozícióban lévő háztartási szektorral vágunk neki.

Az MNB után a kormány is dolgozik a kamat- és garanciadíj-támogatással járó hitelcsomagján, hamarosan publikálják annak részleteit. A bankok régi kérése, miszerint a kabinet törölje el végre a tranzakciós illetéket, a PM államtitkára csupán azt a kitérő választ adta, hogy "minden ötletet, javaslatot megfontolunk".