Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyors tesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak) - közölte Koronavírus Sajtóközpont.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült - mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt - akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is.  Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.

A védettségi igazolvány elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.

A védőoltásban részesülők számára applikáció is igazolja majd a védettséget. Az applikáció az érintett azonosítását követően - az EESZT-ből szerzett adatok alapján - igazolja az érintett oltottságát.

Az applikáció az oltottak nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.