A járvány megfékezése érdekében a főváros a tesztkapacitásainak bővítéséről döntött. Elkezdődött 100 ezer új típusú antigénalapú teszt és a már meglévő készletek mellé több mint 10 ezer PCR-teszt beszerzése - jelentette be a héten Karácsony Gergely főpolgármester.

Facebook-posztjában Karácsony arról írt, hogy Európa több országában használt antigéntesztek nagy biztonsággal szűrik ki a fertőzőket és mindössze 15 perc alatt eredményt mutatnak. (Szlovákiában ilyen antigéntesztekkel történik az országos tesztelés.)

A főpolgármester bejelentésére reagálva a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI szerint közölte: Karácsony Gergely főpolgármester téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre. Az NNK szerint az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel "fals negatív eredményt mutat majd". Az NNK véleménye szerint így a tesztelt ember megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét.

Az NNK a közleményben ír arról is, hogy az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatóknak.