Szombat reggelre 1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 239 880 fő, az aktív fertőzöttek száma az előző napi 107 800-ról 106 533 főre csökkent.

Az elmúlt 24 órában 17 229 új tesztet végeztek, amelynek 7,8 százaléka bizonyult pozitívnak. A pozitivitási arány még mindig magas, de már közelít a WHO ajánlásához, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány viszont kisebb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél.)

Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak, ami 105 fővel kevesebb a pénteken közölt adatnál. Közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen, ami 15 fős csökkenést jelent.

Hogy állunk az oltásokkal?

Eddig 143 184 fő kapott oltást, közülük 6944 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg - közölte a kormányzati portál, amely azt is megjegyzi, hogy a kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést, amely három ütemben fog megérkezni - közölte a koronavirus.gov.hu.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 darab Pfizer-szállítmány és 1 darab Moderna-szállítmány).

Oltási rend

Az oltási rendben elsők az egészségügyi dolgozók. A kormány azt kéri, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.

A második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása kezdődött meg. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak be. Az oltás ütemét itt is a rendelkezésre álló vakcina határozza meg - közölte a kormányzati portál.

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Az oltási munkacsoport is folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról - ígéri a kormány.

A védőoltás ingyenes és önkéntes. A védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Közben továbbra is érvényben vannak a kormány által meghozott korlátozó intézkedések, így este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, amely alól a mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.