Koronavírus: 39 új fertőzött Magyarországon

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 608 fő, 3623-an pedig már meggyógyultak - közölte vasárnap a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 16. vasárnap, 10:16
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

A legújabb adatok szerint 39 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A magyar hatóságok 685 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 31 százalékuk budapesti. Az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka fővárosi. Összesen 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A portál közölte: A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírus Magyarország határain kívül maradjon és elkerülhetőek legyenek a további szigorítások. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk."

Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztató itt olvasható.

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is mindenki éber és fegyelmezett lesz és komolyan veszi a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy járt-e külföldön. Ha ezt betartja mindenki, akkor el lehet kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

HOZZÁSZÓLÁSOK