Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiemelt kockázatot jelent a Covid a mentális betegséggel élők számára. Négyszer magasabb a világjárvány okozta halálozás a szkizofrén betegeknél és két és félszer magasabb azoknál, akik súlyos depresszióban, bipoláris rendellenességben, vagy figyelemzavarban szenvednek. Ezért fontos, hogy ők is kerüljenek az elsők közé,akik oltáshoz juthatnak - olvasható a PÉF Országos Sajtószolgálathoz küldött közleményében.

A súlyos mentális betegségek kialakulásában komolyan szerepe van számos szociális tényezőnek, nehézségeket jelentenek az állandóan változó szabályok, kötelezettségek követése is. Ezért a súlyos mentális betegség a Covid-fertőzés egyik fő kockázati tényezője, amit átfogó vizsgálat igazolt.

Ezek az emberek valószínűbben kapnak sokféle fizikai betegséget, például szív-és érrendszeri,légzőszervi betegségeket, vagy 2-es típusú diabetest. Az elhízás kockázata is jelentős. A legújabb tanulmányok, amelyeket több, mint 61 millió érintetten végeztek, kimutatták a súlyos mentális megbetegedések és a mortalitás fokozott kockázata közötti összefüggést - írja a PÉF.

Ezeknek az embereknek fokozott a kockázata a Covid szövődményeire is, ezt a magasabb kórházi és halálozási arány tükrözi. A különösen veszélyeztetetteknek, mint a súlyos mentális betegséggel élőknek, egyenlő esélyt kell biztosítani a sérülékenyebb csoportok között-  hívja fel a figyelmet Radó Iván,a PÉF elnöke.