Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szigorú kijárási korlátozásokat jelentett be az olasz kormányfő, Giuseppe Conte a karácsonyi időszakra: az ünnepnapokon és hétvégéken is legfeljebb kétfős családi és baráti látogatásokat engedélyeznek. Bár országosan a koronavírus visszavonulóban van, egyes régiókban a terjedési mutató a kritikus szint fölé emelkedett, a kormány attól tart, hogy az ünnepek alatt sokan megfertőződhetnek - kezdi cikkét az Euronews.

Kitérnek rá, hogy Ausztria december 26.-án bezárja a nem létfontosságú üzleteket január közepéig, a karácsonyi szünet után a tanév távoktatással folytatódik. A lezárás a teljes lakosságra kiterjedő ingyenes teszteléssel zárul.

Szlovákia szombattól vezetett be teljes kijárási tilalmat, Hollandia már korábban döntött egy öthetes teljes lezárásról. De Csehország is péntek éjféltől karanténba zárkózik: este tizenegy és reggel öt között csak kivételes esetben lehet elmenni otthonról. Németországban szintén korlátozásokról döntött Angela Merkel kancellár és kormánya.

A különutas járványkezeléséről ismert Svédország is szigorít: bezárnak a nem létfontosságú közintézmények, este tíz helyett nyolckor zárnak a bárok és éttermek. Korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az éttermekben és edzőtermekben, a tömegközlekedésen pedig kötelező a maszkviselés - teszi hozzá a hírportál.

Franciaország jelenleg az egyetlen kivétel, ahol a közelmúlt lazításait egyelőre nem vizsgálják felül.

Magyarországon december 21-én dönt a kormány - az ígéretek szerint - a korlátozások esetleges lazításáról. Az elmúlt időszakban a járványhelyzet elég hektikusan változott a hivatalos adatok alapján: a hét elején 2000 környékére esett a napi új fertőzések száma, de a hétvégére ez a kétszeresére nőtt, miközben a halálozások maradtak a 160-190 közötti sávban. A szombati közlés szerint 24 óra alatt 4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett. A csökkenő trend alapján nem kizárható, hogy lesznek lazítások, de Orbán Viktor kormányfő pénteki rádiós kérdezz-felelek jellegű tájékoztatásában ezzel ellentétesen fogalmazott.

"Idén kis karácsony lesz" - mondta a politikus és arról beszélt, a 25-26-i rokonlátogatásról le kell mondani, ha nagykarácsonyozás lenne, ártanánk annak, akit szeretünk. "Érjük be a kiskarácsonnyal, talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepeket" - nyilatkozta Orbán Viktor.