Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon influenzajárvány van, valószínűleg sok ember jelentkezik háziorvosánál lázzal és száraz köhögéssel, vagyis a koronavírushoz hasonló tünetekkel. Ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzöttség fennálljon, utazási előzményekre is szükség van, a kettő csak együtt vélelmezi a gyanút, külön-külön - pedig egyik sem - idézi a tisztifőorvost az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) azokat az eseteket minősíti gyanúsnak, amelyekben a magas láz és az influenzaszerű tünetek elsősorban száraz köhögéssel járnak, a beteg rosszul érzi magát és olyan területen járt, ahol megvan az esély a betegség közösségi terjedésének, vagy pedig annyira beteg, hogy mindenképpen kórházi ápolásra szorul.

Ha valakinél a tünetek fennállnak és a beteg korábban fertőzött területen járt, akkor fel kell hívnia a háziorvosát. A háziorvos az eljárási rendnek megfelelően - a prevenciós szempontot is figyelembe véve - nem hívja be a beteget a rendelőbe, hanem megfelelő védőeszközzel kimegy hozzá és ott megerősíti vagy elveti a gyanút. Ha megerősíti, akkor a beteg bekerül a legközelebbi fertőzőbeteg-osztályra, ahol biztosított az elkülönítése. Az ott levett minta alapján a laboratórium vagy megerősíti a fertőzöttséget, vagy elveti a gyanút. Ha a minta pozitív, a beteg bekerül a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol adottak a gyógykezelés feltételei.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, az elmúlt időszakban több mint 70 laborvizsgálatot végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, és a mai napig nincs kimutatott vírus Magyarországon.

Folyamatosan kapcsolatban vannak a WHO-val és az ECDC-vel, a járvány miatt szükséges eljárási rendet pedig fokozatosan, a helyzetnek megfelelően, ugyanakkor megelőző jelleggel alkalmazzák. Müller Cecília megjegyezte: Magyarországon a járványügyi intézkedés területén hosszú évtizedekre visszanyúló, kiváló rendszer működik, a népegészségügyi szakemberek, járványügyi szakemberek, klinikusok, orvosok és az egészségügyi személyzet is tisztában van azzal, mi a teendő, ha egy gyanús eset felbukkan.

A fertőzött területekről érkező csomagokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a vírus érzékeny, a tárgyakon rövid ideig marad meg.