Koronavírus: ismét 100 fölött a napi halottak száma

Az elmúlt 14 órában 128 ember vesztette életét a Covid-19 járványban a hivatalos számok szerint, viszont az elmúlt napokhoz képest jóval kevesebb az új, diagnosztizált esetek száma.
Rácz Gergő, 2021. január 12. kedd, 09:24
Fotó: MTI Fotó / Krizsán Csaba

A hivatalos információs honlap új adatai szerint 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent.  5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. A most érkező oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.  A Pfizer-vakcinából ma a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége a linket követve található.

Már 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása. Az oltópontokon közvetlenül is be tudnak jelentkezni az egészségügyi dolgozók a koronavírus elleni védőoltásra.
Folytatódik a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is, oda oltócsapatok érkeznek. Az elmúlt napokban közel 7 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be.

A következő hetekben újabb vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.  A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

A védőoltásra már több mint egymillióan regisztráltak az erre kialakított honlapon és postai úton.

Újabb tesztelési kör indul
A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók - többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók - is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre. A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és emberek egészségének védelme

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2021.01.13 11:38

@Eva Nagy 55: Mivel nem adtál linket, lásd milyen jó fej vagyok:
"A koronavírus új változatai ellen is hatásos a Pfizer-vakcina"
https://kitekinto.hu/2021/01/08/europan-kivul/a-koronavirus-uj-valtozatai-ellen-is-hatasos-a-pfizer-vakcina/188205/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.12 12:57

@Eva Nagy 55: Megtennéd, hogy adsz egy linket arról a cikkről, ahol a professzor nyilatkozik a vakcina hatékonyságáról?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Eva Nagy 55, 2021.01.12 12:16

Sajnos az oltás sehova nem halad! Az új vírus is jelen van, amire ez a vakcina nem jó!! Ezt lehetett olvasni egy professzor írásából!! Nagyon messze van még a vége?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.12 12:03

@krix16:
A kronen Zeitung írja 12.01.2021 10:11 innen a szomszédos, gazdag, fejlett és boldog Ausztriából:
24 órás összehasonlításban a válságcsoport további 1575 új koronavírus-fertőzésről számolt be kedden Ausztriában. Az összehasonlítási időszakban 72 haláleset is történt a Covid-19-hez kapcsolódóan.
Eddig 383 833 pozitív teszt eredmény született Ausztriában. Reggel 9.30-ig Ausztriában 6819 ember halt meg a koronavírus következtében.
Itten a szomszédos fejlett, gazdag és boldog Ausztriában még magasabb az átfertőzöttség, mint, Magyarországon.
Mégis-mégis furcsa egy dolog, hogy Ausztriában az átfertőzöttség jóval magasabb mint nálunk, a koronavírus okozta halálozások száma sokkal magasabb, mint Ausztriában.
Mi lehet ennek az oka?
Valószínűleg az lehet az oka, hogy az adatok gyűjtése nemzetközileg nem egységes.
Magyarország például minden olyan, akár halálos betegségben szenvedő elhunytat is a koronavírus áldozataként tart számon, akinél valaha diagnosztizálták a fertőzést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.12 11:23

"696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést"
"Elhunyt 128"

No, lassan közeledik a szám, amit szoktam emlegetni, hogy nálunk akkor is 100+ covidos halott lest, amikor már nem lesz fél éve egy fertőzött se!
Valaki igazán utánajárhatna, hogy miért van ez!
Napi. hu?
Egy kis oknyomozó újságírás?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html