Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre 78875 ember beoltására elegendő vakcina érkezett az országba. Az oltási terv szerint elsőként oltandó egészségügyisek száma a KSH adatai szerint októberben 123 ezer volt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 140 ezer egészségügyi dolgozót tart számon. A második kör viszont ennek ellenére is elindult, azaz a vártnál jó al kevesebben vették fel a vakcinát az egészségügyben - számol a portál.

Többféle oka is lehet annak, hogy a több tízezer egészségügyi dolgozó kimaradt az első körből: az egyik az oltástól való elzárkózás az abba vetett bizalom hiánya vagy esetleg egy tervezett gyerekvállalás miatt. A másik ok, hogy nagyon sokan már átestek a fertőzésen, és még nem kerülhetnek sorra.

Az oltási stratégia első körét nagyjából két hét alatt lezavarták, abban az értelemben, hogy elkezdődött a második kör, miközben természetesen az oltásra várakozó első körösök is sorra kerülhetnek.

Elméletben a második csoport, a szociális szférában dolgozók beoltása sem kellene, hogy tovább tartson, a portál becslése szerint ugyanis ez a kör nagyjából 130-140 ezer embert (90 ezer ápoltat és 45 ezer alkalmazottat) érinthet, nagyságrendileg ugyanannyit, mint az első, egészségügyi kör. Az pedig már most is látszik, hogy az oltást ebben a csoportban sem fogja mindenki igényelni és megkapni.

Magyarország eddig kevesebb mint két hét alatt durván 150 ezer vakcinához jutott hozzá, és mivel a népességarányos elosztási elv megmarad, a gyártókapacitás pedig várhatóan nő, miközben megkezdődhet a Moderna-vakcinák, majd hamarosan az AstraZeneca-oltások forgalmazása is, egyelőre nem látszik komoly akadálya annak, hogy a tempó megmaradjon.

Mindez pedig azt jelenti, hogy ha tényleg a korábban vázolt tervek szerint haladnak, és az oltóanyag-szállítmányok is az eddigi ütemben érkeznek az országba, akkor január végén akár a harmadik csoport, a lakosság mintegy negyedét kitevő, 60 évnél idősebb korosztály oltása is megkezdődhet.