Amikor a járvány tavaszi első hulláma után a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, a kórházfőparancsnoki rendszert továbbra is fenntartották, ám azt az igényekhez igazították. Tavasszal még 109 kórházparancsnokot rendeltek ki 108 intézménybe, jelenleg 93 egészségügyi intézményben 94 kórházfőparancsnok végzi munkáját. Közülük 48-at a rendőrség, 17-et a katasztrófavédelem, 29-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki a feladatra - mondta - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az MTI beszámolója szerint.

Az egészségügyi intézmények mellett 19 szociális intézményben van intézményparancsnok, ezek olyan intézmények, ahol az elhelyezettek száma 200 vagy annál több. Közülük 14-et a rendőrség, 1-et a katasztrófavédelem, 4-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki.

A kórházparancsnokok kockázatnak kitettek, amióta a rendszert létrehozták, 3 kórházparancsnokot ért súlyos egészségromlás - például infarktust kaptak -, és jelenleg 11 kórházparancsnok küzd koronavírus-fertőzéssel. A váltásukról intézkedtek.