660 ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegellátásban a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. A most kijelölt intézmények elsődlegesen a Covid-gyanús betegek ellátásában vesznek részt.

A napi új betegszám-növekedést vizsgálva úgy készülnek mindig, hogy lényegesen több ellátásra alkalmas ágy legyen, mint amire a becsléseik szerint valóban szükség lesz - mondta Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára a rádiónak.

Szavai szerint az eddig kijelölt intézmények intenzív kapacitása jelenleg elégséges a szükséges műtétek kiszolgálására, és bármikor megkaphatják a tréninget a Covid-ellátásra azok, akiknek ez eddig nem volt meg. Azonban jelenleg Magyarországon az intenzív igényű koronavírusos betegeknek a száma annyira alacsony, hogy még az elsődlegesen kijelölt kórházakban is megoldható az ellátásuk - véli az államtitkár. (Kedd reggeli adat szerint jelenleg 243 személy van lélegeztetőgépen - a szerk.)

Az új kórházak rendelkeznek a megfelelő létszámállománnyal, ezért nem várhatók újabb jelentős átvezénylések, kirendelések, amik az elmúlt hetekben zajlottak, segítendő a nagyobb központokat a stabil ellátásában. Ha pedig a szükség úgy hozza, újabb kórházak kerülhetnek kijelölésre.

A Covid-ellátásra országosan eddig igénybe vett 8500 ágy most mindennel együtt 13 500-ra bővül, vagyis az a kórház- és betegágy-állomány, amely kijelölésre került, többszöröse annak, amire a jelenlegi becslések szerint a következő hetekben-hónapokban szükség lehet - tette hozzá az államtitkár.