Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék - mondta az MTI szerint Benkő Tibor.

Szólt arról is, hogy a köznevelési intézményekben az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos további helyről érkezett erre vonatkozó kérés a honvédséghez. A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is.

Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek.

Benkő Tibort a veszélyhelyzetben fegyverrel járőröző katonákkal kapcsolatban elmondta: a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet. A szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs - tette hozzá a miniszter.

A hallgatókat is vezénylik

Már az orvos- és egészségtudományi képzésre járó hallgatókat is vezényléssel fogják bevonni a járványügyi feladatok ellátásába, a tesztelésekbe és a kórházi betegellátásba. A tesztelési feladatokhoz sofőrködni más karokon tanulókat is bevonnak - értesült az Index.