Koronavírus: máshogy kapnak pénzt a magyar kózházak

Átlagfinanszírozást kapnak a kórházak a járvány miatt.
Csernátony Csaba, 2020. április 4. szombat, 12:58
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

A koronavírus járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el. Ezért az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg - közölte a szaktárca.

A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók - például a kórházak - a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd. Az átlagfinanszírozás azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzet ideje alatt is biztonsággal működhessenek, és a hozzájuk forduló betegek rendelkezésére álljanak a készenléti ellátás szabályainak megfelelően. Tehát, ha a konkrét betegellátás - a járványügyi helyzet miatt - nem is lehetséges, tájékoztassák és tanácsokkal lássák el a hozzájuk forduló nem akut problémával jelentkező betegeket.

Az átmeneti alkalmazás nem érinti az egészségügyi szolgáltatók Kormányrendeletben és a finanszírozási szerződésben meghatározott kötelezettségeit. Az átlagfinanszírozás mértékéről a NEAK az egészségügyi szolgáltatókat értesíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK