Koronavírus: megjöttek az első autópálya-forgalmi adatok

Márciusban közel 30 százalékkal esett vissza az e-matrica rendszerbe tartozó személygépjárművek forgalma a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint. A forgalomcsökkenés mértéke a tehergépjárművek esetében 1 százalékos volt.
Szász Péter, 2020. április 8. szerda, 15:10
Fotó: Getty Images

A hazai személygépjárműveknél 22, a külföldieknél 50 százalékkal kevesebb áthaladást rögzítettek a NÚSZ fő-, illetve gyorsforgalmi utak portáljaira telepített kamerái - közölte a cég.

  • A veszélyhelyzet kihirdetésének hetében (11. hét) 525 ezerrel,
  • a határzár bejelentésének, az iskolák és üzletek zárva tartásáról szóló kormányrendelet megjelenésének hetében (12. hét) 2,5 millióval,
  • a kijárási korlátozás bevezetésének hetében (13. hét) pedig már 3,2 millióval csökkent az e-matricás járművek áthaladásának száma a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

Mivel a teherforgalom előtt a határt nem zárták le, idén március egészében a 3,5 tonnánál nehezebb e-útdíjas tehergépjárművek forgalomcsökkenése még mindössze 1 százalékos volt 2019 hasonló időszakához képest.

Ez azonban csak az átlag: március utolsó két hetét vizsgálva a kép azonban teljesen más, a visszaesés drasztikus. Március első felében még nőni is tudott a forgalom, március utolsó hetében viszont már 210 ezerrel volt kevesebb a tehergépjárműves áthaladások száma, mint tavaly ilyenkor.

Mindez az útdíjbevételek alakulásában is megmutatkozik. A bevételi szempontból még jól induló március második felében, mindössze két hét alatt 2 milliárd forinttal kevesebb folyt be útdíjból (e-matrica és e-útdíj) az állami költségvetésbe, mint 2019 azonos időszakában.

A leglátványosabb visszaesés az e-matrica eladásoknál látható. 2020. márciusban 415 ezerrel kevesebb ilyen jogosultság fogyott, az e-matrica értékesített darabszáma így a tavalyi 57 százalékára zuhant.

A kormány egyelőre nem tervezi ingyenessé tenni az autópálya.használatot, szemben a parkolással.

HOZZÁSZÓLÁSOK