Koronavírus: megszólalt a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója

Több szerv károsodásához vezető gyulladásos szövődményhez vezethet a koronavírus fertőzés, e súlyos állapot megelőzésére, kezelésére többféle innovatív terápiát alkalmaznak a Dél-pesti Centrumkórházban. A koronavírus-fertőzésre genetikailag nem vagyunk egyformán fogékonyak. Egyesek szoros kontaktként sem fertőződnek, másoknál hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz az új típusú koronavírus. Minderről Vályi-Nagy István, a DPC főigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.
Szepesi Anita, 2020. október 1. csütörtök, 11:01
Fotó: Getty Images

A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) elsődleges ellátója a középsúlyos és súlyos koronavírus-betegek kezelésének, a járvány kezdete óta 689 igazoltan fertőzött, fekvőbeteget láttak el, több mint kétszer annyit, mint a sorban második ellátó intézményben. A 689 páciens közül százkilencen kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva, gép által - mondta a napilapnak Vályi-Nagy István.

Átlagosan 35-40 napig tart az intenzív osztályos kezelés, a DPC-ben alkalmazott innovatív terápiák hatására lényegesen lerövidül a lélegeztetés ideje. A főigazgató beszélt az úgynevezett citokinvihar állapotáról, amikor az eredetileg légúti megbetegedés átmehet egy olyan fázisba, hogy a többi szerv is károsodik, közte például a vese, így vesefunkció-pótló kezelést is alkalmazni kell. Mivel az idősebbek szervei már elhasználódottabbak, mint a fiataloké, ezért válnak főként ők áldozatául a járványnak, a krónikus betegségekkel pedig tovább csökken a túlélés esélye.

A koronavírus-fertőzésre genetikailag nem mindenki egyformán fogékony, szoros együttélés mellett sem betegszik meg mindenki, a lefolyás súlyosságát is nagyban befolyásolják a genetikai tényezők, amiket most világszerte vizsgálnak - hívta fel a figyelmet Vályi-Nagy István.

Beszélt a terápiás eljárások összehangolásának, frissítésének szükségességéről, mert ezekben van némi változás a járvány első hullámához képest.

A DPC-ben jól működik a tocilizumabterápia, továbbá sejteken belüli jelátviteli rendszert gátló gyógyszereket, és nagy dózisú intravénás immunglobulint, valamint szteroidkezelést is sikerrel alkalmaztak. Rendelkezésükre áll a vérplazma-terápia is, ami még mindig kísérleti eljárásnak számít.

A koronavírus-fertőzés nem olyan, mint egy szimpla tüdőgyulladás. A lélegeztetés, az oxigénterápia nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek komplex szervi károsodásokat okoznak, és amibe végül belehalnak a betegek, egyeseknek pedig hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz - üzente a vírus-szkeptikusoknak Vályi-Nagy István.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.10.01 19:22

@antitroll:
Ja a legjobb hasonlatát nem írtam, mintha nem a Földön lenne, hanem egy másik, sokkal nagyobb gravitációjú bolygón...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.10.01 19:19

@tretyakov:
Nehéz megérteni, amíg nem fertőződtök meg!
Nem kívánom, mert soha nem kívánok rosszat senkinek, annak sem aki megérdemli!
Egy dolog a halál. Ez viszonylag korlátozott szerencsére. A virológusok szerint paradox módon a vírusokra jellemző, hogy a nagyon halálos vírusok az alanyok megölésével a saját túlélési potenciáljukat rontják, ezért törvényszerűen a tartósan fennmaradó mutációjuk gyengébb lesz.
A koronavírus halálozási rátája viszonylag alacsony és ezért nagyon életképes, nem várható, hogy magától sokat szelídül. Egyszerre sajnos és szerencsére.
Sőt a sok tünetmentes hordozó még segíti is a vírus terjedését.
A fertőzöttek egy viszonylag jelentős hányadának ugyanakkor vannak különböző tünetei, sajnos a bizonytalan statisztikák miatt nem tudjuk ez hány %. Ez azonban nem csak kortól függ, hanem egyéb érzékenységi faktoroktól is, senki nem tudja, csak találgatnak.

Példának annyi, hogy a környezetemben sajnos már többen átélték, vagy éppen átélik a fertőzést és az esetleg vele járó tüneteket, egyikük családostul.
Éppen ma beszéltem egy kollégával, aki otthon van, koronavírus pozitív. Iszonyú gyenge, a kert végébe és vissza elsétálni is komoly erőpróba a számára. Úgy 50+50 méterről lehet legfeljebb szó. És nincsenek más tünetei, a már lezajlott enyhe tüdőgyulladáson kívül, gyakorlatilag láztalan, közvetlen fájdalmai nincsenek. Tehát a szerencsésebbek közé tartozik. Mégis azt mondja, hogy életében nem volt ilyen nyomorult! Kényszeríti magát, hogy mozogjon, pedig a vizespohár felemelése is olyan erőfeszítés a számára, mintha egy 10 kg-os súlyt kellene felemelnie és ez már ahhoz hasonlatos érzés, mint a fájdalom! Ilyet még nem élt át, pedig bőven túl van az 50-en! Olyan, mintha nem akarnának engedelmeskedni az izmai. És ez az orvosok szerint az az állapot csak lassan fog javulni az eddigi tapasztalatok szerint, hónapokig el fog tartani.
Nos a kezelhető, vagy néhány nap, esetleg egy-két hét alatt letudható fertőzésekkel, megbetegedésekkel való összehasonlítás ezért hülyeség.

Szóval Tretyakov elvtárs, ha egy ilyenbe belekavarodsz, lehet, hogy szinte sírni fogsz egy gyors halálért! :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.10.01 18:06

@tretyakov: Végre hivatalosan is megszólal a vírus által okozott mentális problémákról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2020.10.01 16:04

A cikk legfontosabb mondata " a koronavírus-fertözésre genetikailag nem mindenki egyformán érzékeny"
Ez elmondható bármely fertözésre. Az influenza-tüdögyulladás is nagyon kemény tud lenni.
Sokszervi károsodást is bármely vírus tud okozni, az influenza, a CMV, a Herpes , én láttam meghalni gyereket bárányhimlö okozta sokszervi elégtelenségben.
Elhamarkodott következtetéseket levonni nem túl célszerü, a bulvársajtó persze harap rá.
Ami a lényeg, ez a fertözés messze van még az igazán veszélyestöl.
EZ NEM EBOLA! / halálozás minimum 50% vagy inkább több/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.01 13:07

Miért késik az OpTörzs tájékoztatója, Nyunyóka nagyon szálkás halat ebédel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html