Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden eszközt és forrást az operatív törzs rendelkezésére kell bocsátani a koronavírus-helyzet kezelése érdekében a kormány döntése szerint. Magyarországon továbbra sem regisztráltak fertőzöttek, világszerte jelenleg 83 389, Európában 816 fertőzöttet tartanak számon. A betegség világszerte 2858, Európában 19 halálos áldozatot követelt - mondta a friss számokat Láng-Bognár Kinga, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője a mai sajtótájékoztatón.

Eddig a felépültek száma világszerte 36 560, Európában 84 fő. Magyarországon 18-an vannak karanténban, 62 mintát vizsgáltak, a határátkelőnél 383, a repülőtéren 4247 embert ellenőriztek, közülük több mint 1000 kínai állampolgár.

A BV Holding pénteken 300 ezer szájmaszkot adott át a Hungaropharmának, ezeket egészséges embereknek nem szükséges hordaniuk.

A gyömrői háziorvosi rendelőből mentővel elszállított hölgy láztalan, kivizsgálják, de nem felel meg az esetdefiníciónak - mondta a szóvivő. A 24.hu írt arról pénteken, hogy a nő a vírus olaszországi terjedése miatt félbeszakadt Velencei karneválon vett részt, ahonnan vasárnap ért haza. Csütörtökön lázasan kereste fel háziorvosát, aki a tüntetek és az olaszországi tartózkodás miatt azonnal értesítette a mentőket, akik teljes védőfelszerelésben szállítottak a hölgyet két hetes megfigyelésre a Szent László kórházba.

Nem kell mindent felvásárolni!

Nincs ok a pánikra, az innovációs minisztérium folyamatosan kapcsolatban van az illetékes kereskedelmi szervezetekkel és tájékozódik az ellátás aktuális és várható helyzetéről, a készletekről, és információik szerint a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. Érzékelhető ugyan megnövekedett kereslet, de ez lokális, és nem nagyobb, mint karácsonykor. Megértik az aggodalmat, de nem indokolt a felvásárlási láz - hangsúlyozta Schanda Tamás miniszterhelyettes.

Az államtitkár elmondta, a magyar kereskedelmi láncok többségében hazai beszállítói partnerekkel dolgoznak az élelmiszerek 80 százalékát az országon belül szerzik be, így nemzetközi tényezők miatt nincs veszélyben az ellátás biztonsága.

Nem érdemes üzérkedni

A külföldi példák alapján fel kell készülni rá, hogy egyes rossz szándékú piaci szereplők indokolatlanul megemelik egyes termékek árát, de ők versenyhivatali ellenőrzésre számíthatnak. A fogyasztóvédelem megkezdte a tartós élelmiszer és a fertőtlenítőszerek árának és utóbbi hatékonyságának ellenőrzését. Kiemelten figyelik, hogy előfordul-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és megfelelő-e a tájékoztatás - nyugtatott a miniszterhelyettes.

A tájékoztatót követően kérdezni nem volt lehetősége a jelenlévő újságíróknak.