Koronavírus: többen megfertőzödtek egy értekezleten - figyelmeztet a járványügyi hatóság

Továbbra is indokolt a járványügyi megelőző szabályok fokozott betartása - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel, azzal összefüggésben, hogy a Covid-19 fertőzés "halmozódását" észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben.
Szepesi Anita, 2020. július 7. kedd, 15:14
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A néhány nappal ezelőtt megbetegedett pedagógus esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy nagy valószínűséggel egy korábbi, zártkörű értekezleten fertőződhetett meg. A kontaktok körében eddig elvégzett PCR laboratóriumi vizsgálatok 21 embernél pozitív eredménnyel zárultak.

A járványban Borsod megyeiek mellett egy Heves megyei lakos is érintett - közölte az NNK. Jelenleg három embert ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház infektológiai osztályán. A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek; a szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonukat. Valamennyi fertőzött beteget elkülönítették, azok, akiknél jelentkeztek a tünetek, kórházban, illetve otthonukban vannak.

Magyarul: egy mezőkövesdi iskolát lezártak
Koronavírus-gyanú miatt lezártak egy mezőkövesdi általános iskolát - értesült az RTL Híradó. Az egyik tanár fertőződhetett meg a vírussal. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház közleményt adott ki, ebben az áll, hogy az elmúlt héten három koronavírusos beteg került hozzájuk. A népegészségügyi intézet ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a tanár kontaktjai közül 21 minta pozitív lett, ő maga egy zártkörű értekezleten fertőződhetett meg.

Az NNK az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos magunk és mások védelme érdekében.

Hangsúlyozták, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe.

"Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, kiemelten fontos a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait. Figyeljünk oda a fokozott és folyamatos szellőztetésre és ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükségességéről" - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.07.07 22:10

"többen megfertőzödtek egy értekezleten"

Ennyi eszük van a tanarainknak!
Bemegy valaki erősen köhögve, tüsszögve egy egyik marhának se esik le, hogy fertőzött lehet!
Én ezeknek egy fillért se adnék nem hogy béremelést...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.07 17:04

Csapatépítő tréning volt. Koronavírusos csapatot épített.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html