Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus elleni védekezés szintjének megemelése után szinte azonnal nagyot ugrott a hivatalos számlálón a fertőzöttek száma, az új megbetegedettekről azonban egyenlőre még semmit nem közöltek. Így sem a nemük, sem a koruk, sem a tartózkodási helyük, városuk nem ismert, amit a hétfői kormányinfón betegjogokkal magyarázott a tisztifőorvos. Pedig a személyes kockázatanalízist nagyban segítenék ezek az információk, amelyeket biztosan meg lehet úgy oldani, hogy ne lehessen következtetni magukra a konkrét személyekre, s amely információk más országokban publikusak, sőt a közös védekezés egyik igen fontos elemét képezik.

Az elszórt megbetegedések helyett a csoportos fertőzések kora jön, ennek a visszaszorítására szolgálnak az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett újabb korlátozások, és az egyre több platformon terjedő, egyértelműen helyeselendő civil kezdeményezések, otthon maradásra buzdító felszólítások. Miközben az egészségügyi világszervezet, a WHO az összes koronavírus-gyanús eset tesztelésére hívja fel az országok figyelmét, Müller Cecília tisztifőorvos a személyes higiéné fontosságát hangsúlyozta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, de azért jó hír, hogy a tegnapi naptól bővült a korona-vírus vizsgálatra kijelölt laboratóriumok magyarországi köre. A kijelölt laboratóriumok: NNK, DPC,Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Synlab Hungary Kft.

Lesz kézfertőtlenítő hamarosan

Ismét elhangzott a részletes kézmosási útmutató, a kézfertőtlenítés egyéb lehetőségeiről azonban nem esett szó, talán nem véletlenül, hiszen a patikákban, drogériákban egyelőre nem érhetők el az ehhez szükséges alkoholos kézfertőtlenítők. (Igen, van olyan eset, hogy nem áll rendelkezésre a szappanos kézmosás, pedig szükség lenne rá). Jó hír azonban, hogy a Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal arról tájékoztatta lapunkat, hogy napokon belül helyreáll az ellátás, miután gőzerővel dolgoztak a Magyar Gyógyszerész Kamarával (MGYK) közösen egy magyar gyártó termékének az engedélyezésén. A gyártósok indulásával a félliteres alkoholos kézfertőtlenítők csütörtökön megérkeznek a gyógyszernagyker raktárába, ahonnan a hét utolsó napjain megindul a kiszállítás a patikákba. Folyamatosan, három műszakban készül a termék, a szállítás is folyamatos lesz, de elsőként a patikák saját fertőtlenítési igényeit szolgálják ki - tudtuk meg Hankó Zoltántól, az MGYK elnökétől. Az elérhető háztartási fertőtlenítőket a felületek - kilincs, autó, stb - fertőtlenítésére továbbra is érdemes használni, ezzel kapcsolatban egy friss, részletes javaslat az MGYK honlapján is elérhető.

A gyógyszertári alkoholhiányt kiszerelési problémák okozzák Feller Antal szerint, de az alkoholos kézfertőtlenítő érkezése ezt a kérdést megoldja. Gyógyszerhiány nincs - hangsúlyozta lapunknak a vezérigazgató, a hirtelen 3-5-szörösére növekedett igények miatt nehéz a saját készleteik és a patikák utántöltése, de 1-2 napon belül helyreáll az ellátás, addig türelmet kérnek.

A védőfelszerelések kapcsán Müller Cecília megerősítette, egészséges személynek nem kell maszk, arra a fontos tényre azonban nem tért ki, hogy szakmai vélemények szerint még az egyszerű sebészi maszk is nyújt valamekkora védelmet a fertőzés ellen. Igaz, hogy a vírust magát ez a szűrő átengedi, azonban miután a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, s rendszerint nem önmagában, hanem mondjuk egy nyálcseppen "utazik", ezt pedig már ez a maszk sem feltétlenül engedi át, ha tehát van, akkor érdemes használni azoknak, akik nem tudnak eleget tenni a "Mindenki maradjon otthon!" felhívásnak.

Megállították a kórházakat

A "Maradj otthon" felszólítás mától lényegében azoknak a betegeknek is szól, akik nem életveszélyes állapotuk miatt keresnék fel a rendelőket, kórházakat, miután egy iktatószám, pecsét és aláírás nélküli, de hivatalos úton megküldött belső körös levél arról értesítette az ellátókat, hogy hétfőtől, csak a sürgős eseteket fogadhatják, az elektív, vagyis tervezett beavatkozásokat, vizsgálatokat fel kell függeszteniük.

A magyar egészségügy szinte teljes stopját jelentő intézkedés pontos formalizált részletei mindenesetre ismeretlenek, így nem csoda, hogy a felszólítást hétfőn még nem minden kórház vette teljesen komolyan. Szakértők szerint pedig nagy kérdés, hogy pontos definíció, átlátható, egyértelmű szabályozás nélkül ez mennyire lesz tartható, azaz a részletes hivatalos utasítás mihamarabbi megjelenése kiemelten fontos. Az orvos - beteg találkozások számának csökkentése és a kapacitástartalékolás érdekében hozott intézkedés azonban indokoltnak látszik, az elsődleges járványkórház, azaz a Dél-pesti Centrumkórház információink szerint szinte megtelt a betegekkel és a karanténosokkal, a Kútvölgyiben is beindult az üzem, s úgy tudjuk, hogy a Korányiban is befejezéshez közeledik a megfelelő kiemelt felszereltségű fogadórész kialakítására.

A járvány-helyzetre való tekintettel leállt az amúgy igen hosszú várólistával rendelkező Országos Gerincsebészeti Központ is, a magántulajdonú, de speciális közellátási feladatokat ellátó kórház tervezett gerincműtéteit felfüggesztették, csak a sürgősségi gerincsebészeti ellátásokat tudják biztosítani.

Mindemellett négy vidéki járványkórházat is kijelöltek, Kiskunhalas mellett az ajkai, a szekszárdi és a miskolci Semmelweis kórház kapott arról határozatot, hogy az intézményen belül jelöljön ki erre a feladatra átalakítandó részeket, telephelyeket - írta a saját információinkkal egybehangzóan a Népszava. A határozat azonban nem tért ki a pontos struktúrára, ágyszámra. A válaszonline pedig arról értesült, hogy a Szent János kórház is járványkórház lesz.