Operatív törzs: nincsenek gócpontok

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján kiderült, hogy a járvány robbanásszerű terjedése nem következett be, ami részben a kijárási korlátozásnak köszönhető. Utóbbi megsértése miatt a rendőröknek több mint 700-szor kellett intézkedniük
Csernátony Csaba, 2020. március 30. hétfő, 14:24
Fotó: MTI Fotó / Komka Péter

Az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, de már 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek - derül ki a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes az MTI szerint elmondta: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására - például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

A rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel, 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos közölte, várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni. A szakember azt is elmondta, a fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, ebben nagy szerepe van a kijárási korlátozásnak.

Magyarország még mindig a csoportos fertőzések fázisában van, a fertőzöttek száma egyenletesen eloszlik az országban, földrajzi gócpontokat nem sikerült azonosítani. A mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok száma nagymértékben emelkedik, azokból eddig több mint 13 300-at végeztek el.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK