Bár Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délután fél négyes, a piac által feszülten várt bejelentésének egyik fő üzenetét, miszerint 2011-ben 3 százalék alatti lehet az államháztartási hiány, nem sokkal korábban Varga Mihály már ellőtte, a szaktárcavezető által elmondottakból a részletekre is fény derült.

Veszélyként értékelhető, hogy az említett jövő évi hiánycél feltétele a 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés - értékelte Matolcsy szavait Csajbók Róbert, az ING Bank üzletkötője. Ennek belső forrásai - részben az állami kiadások visszafogása, valamint a háztartások fogyasztásának mélyrepülése miatt, amelyben a devizahitel-törlesztők meglódulása is közrejátszik - nem látszanak, azaz teljesen a külső környezettől, az exportpiacoktól függ. Ha csak egy százalékos lesz a növekedés, akkor mekkora hiánnyal számolhatunk? - tette fel a kérdést Csajbók.

A forint mégis erősödött a tárcavezető szavainak idején, ám alapvetően a nemzetközi hangulat megváltozásának köszönhetően - mondta a szakember. Hozzátette: az euró forintjegyzését jelentős külföldi tételek nyomták lejjebb még Matolcsy bejelentései előtt. Mindez azzal párhuzamosan történt, hogy a vezető nemzetközi tőzsdeindexek átlendültek a pozitív tartományba, a svájci frank és a dollár pedig gyengült az euróhoz viszonyítva.

Az euró jegyzése 289 forint közeléből 287,50-ig süllyedt, a svájci frank 222,75-re, a dollár 225,50-re esett, az euró/dollár jegyzés 1,2745-re, az euró/frank árfolyam 1,2905-re kúszott fel.

A forint euróhoz viszonyított visszaerősödése csak az emelkedő trend korrekciójaként értékelhető - mondta Csajbók, aki szerint továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy 1-2 forintos süllyedés után gyors emelkedés következik.