A vádirat lényege szerint a bűnüldöző szervek látókörébe került, illetve büntetőeljárás alá vont személyek tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek egy csoportnak, melynek tagja volt három, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságának - részben vezető beosztású - hivatásos állományú tagja, egy járási ügyészségi ügyész és egy ügyvéd.

A kifizetett jogtalan előnyért cserébe a csoport tagjai úgynevezett hatósági "védelmet" ígértek és működésük során megismert bűnügyi információkat szolgáltattak ki az arra jogosulatlan személyeknek, a büntetőeljárás alóli mentesülésük, vagy cselekményük enyhébb elbírálása érdekében - derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

A korábban letartóztatásban volt ügyész és pénzügyőr vádlottak az eddigi eljárás során nem tettek vallomást, hivatásos jogviszonyuk megszűnt, jelenleg valamennyien szabadlábon védekeznek. A többi vádlott a bűnügyi információkat megvásárló személyek, továbbá két befolyással üzérkedő ügyvéd.

A vesztegetést elkövető volt hivatásos állományú vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel - huszonnégy év.